اقتصاد خلاق چیست؟ (What is the Creative Economy)

661 بازدید
بیشتر
مهدی تاجیک
مهدی تاجیک
اقتصاد خلاق، صنایع خلاق و صنایع فرهنگی و ... واژگانی هستند که در اواخر قرن بیست  ام و اوایل قرن بیست و یکم تعریف شده اند. ا ...
اقتصاد خلاق، صنایع خلاق و صنایع فرهنگی و ... واژگانی هستند که در اواخر قرن بیست  ام و اوایل قرن بیست و یکم تعریف شده اند. این تعاریف با توجه به نیازهای جدید در اقتصاد و ضرورت تنوع بخشی به سبد درآمدها به وجود آمده اند. اما آنچه باعث شد که به اصطلاحات اقتصاد و صنایع خلاق در عرصه های اقتصادی به عنوان رویکردی جامع و مهم نگریسته شود حرکتی بود که در بریتانیا و تحت نظر وزارت فرهنگ، رسانه و ورزش آغاز و سپس در استرالیا با سیاست گذاری توسط دولت در ارکان مختلف بصورت رسمی وارد ادبیات عرصه عمومی گردید. حرکتی که در ادامه با تئوریزه نمودنش توسط دکتر جان هاوکینز به تکامل رسید. اهمیت این موضوع تا به آن حد است که توسط سازمان ملل و ارگان های مختلف آن همانند UNCTAD ، UNESCO و UNDP این موضوع به صورت مستمر پیگری و همچنین این ارگان¬ها علاوه بر گزارش¬های منظم دو سالانه اقدام به انعقاد تفاهم نامه با کشورهای مختلف برای رشد این مفهوم و همچنین ارتقاء صنایع خلاق نموده اند.

مفهوم اقتصاد خلاق با عنوان یک تعریف درباره توجه به نقش خلاقیت به عنوان یک قدرت در زندگی اقتصادی معاصر پدیدار گشت و بیان داشت که اگر چه توسعه اقتصادی و فرهنگی از هم جدا نیستند اما هر دو می توانند دو بخش مهم از یک فرایند بزرگ تردر توسعه باشند. این تعریف ابتدا در کتاب جان هاکینز باعنوان؛ اقتصاد خلاق: چگونه با ایده ها درآمد زایی کنیم 2001 پدیدار گشت .کتابی که در آن جان هاکینز اقتصاد خلاق را با این تعریف آورده است: ایجاد محصولات خلاقانه که باعث تولید کالا و خدمات در اثرخلاقیت شده  و ارزش اقتصادی دارد.
در حال حاضر مستندترین تعریف از اقتصاد خلاق تعریف سازمان فرهنگی ،هنری و ورزشی انگلستان است. این سازمان اقتصاد خلاق را بدین گونه تعریف میکند: آن دسته از صنایع که اصلشان بر اساس استعداد ،مهارت و خلاقیت فردی است و آن دسته که پتانسیل کار آفرینی و تولید ثروت در اثر تولید و بهره برداری از مالکیت فکری  را داراست. از نقطه نظر کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) اقتصاد خلاق یک مفهوم رو به تکامل است که سرمایه آن خلاقیتی است که بالقوه توان ایجاد  رشد و توسعه اقتصادی را دارد.
- اقتصاد خلاق باعث رشد درآمد زایی ،کارآفرینی و کسب درآمد از راه صادرات میشود، درحالی که به ترویج مثبت مشمولیت اجتماعی ، تفاوت فرهنگی وتوسعه انسانی می پردازد.
- اقتصاد خلاق در رابطه با اهداف گردشگری ، مالکیت فکری و تکنولوژی وجوه مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را در برمی گیرد .
- اقتصاد خلاق مجموعه ای از فعالیت های اقتصادی دانش محور است که به توسعه اهمیت داده و در پی ایجاد یک زنجیره رابط بین سطوح کوچک  بزرگ در اقتصاد کل است.
- اقتصاد خلاق یک راهکار قابل توسعه برای نوآوری ، پاسخ گویی با خط مشی چند شاخه ای و فعالیت های بین وزارتخانه ها است .
- در مرکز اقتصاد خلاق صنایع خلاق وجود دارد.

همه توضیحات ...