آیین های باستانی ایران زمین : قره کلیسا، چک چک یزد، برف چال

34,497 بازدید
بیشتر
Deep Podcast
Deep Podcast
حمایت اختیاری از دیپ پادکست: ...
حمایت اختیاری از دیپ پادکست:
Patreon: deeppodcastiran

Instagram: Instagram: deep.podcast
Telegram Channel: Https://www.telegram.me/deeppodcast
00:00 مقدمه
00:50 چَک چَک
08:50 قره کلیسا
14:00 برف چال
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
لینک ویدیوهای مربوط به آیین های باستانی ایران زمین:
آیین های باستانی ایران زمین : از روزه...
آئین های باستانی ایران زمین : پیر شال...
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ایران باستان پر بود از جشنها و مراسم باستانی که در ایران باستان برگزار میشد ما قبلتر در دیپ پادکست چند ویدیو از آیینهای باستانی ایران زمین ساختیم اما تمامی این آیین های باستانی در ایران زمین در تاریخ ایران باستان فقط مربوط به مرزهای ایران فعلی نمیشود بلکه سایر کشورهایی که زمانی با ایران کنونی یک کشور واحد تشکیل میدادند همگی بخشی از تاریخ ایران زمین هستند و آیینهای باستانی ایران زمین در این کشورها نیز برگزار میشد ایران در طول تاریخ غنی و پر بار خودش جشنهای و اتفاقات بسیار زیادی رو دید در آذربایجان غربی ما یک کلیسا داریم به نام کلیسای تادئوس مقدس یا قره کلیسا که ارامنه ایرانی و یا ارامنه از کشور ارمنستان به این کلیسا میان و آیین ایران باستان رو در قره کلیسا در آذربایجان غربی برگزار میکنند و قره کلیسا یکی از قدیمی ترین آثار باستانی در ایران زمینه که مربوط به اقوام ارامنه ایران میشه و در ایران قرار داره و ارامنه ایران به قره کلیسا یا کلیسای تادئوس مقدس میان تا مراسم قره کلیسا در آذربایجان غربی شهرستان ماکو رو در قره کلیسا در آذربایجان غربی که به کلیسای تادئوس مقدس در آذربایجان غربی در شهرستان ماک.و قرار داره شهرت داره و و ارامنه ایران یا ارمنی های ایران یا ارامنه ای از کشور ارمنستان به قره کلیسا میان تا این مراسم رو برگزار کنند. مراسم کلیسای تادئوس مقدس یا قره کلیسا توسط مسیحیان ایران در استان آذربایجان غربی برگزار میشه. از این مراسم بگذریم میرسیم به مراسم دیگری که ریشه در تاریخ ایران باستان داره و در شهرستان یزد یا در نزدیکی یزد برگزار میشه مراسمی معروف به پیر سبز یا چک چک که مراسم پیر سبز در چک چک یزد همه ساله توسط زرتشتیان برگزار میشه و سایر مردمان ایران زمین هم میتوانند در این مراسم شرکت کنند
زیارتگاه چک چک (پیر سبز)‌ در حوالی اردکان یزد، از مهم‌ترین زیارتگاه‌های زرتشتیان جهان به شمار می‌رود که از اهمیت و ارزش زیادی نزد پیروان این دین برخوردار است. با این حال بازدید از این مكان معنوی برای گردشگرانی از مذاهب دیگر می‌تواند به نزدیکی فرهنگی و آشنایی با ادیان و آیین‌های مختلف بینجامد.

زرتشتیان زیارتگاه‌های متعددی در یزد دارند؛ هرچند زیارتگاه چک چک به‌خاطر شکل خاص و موقعیت جغرافیایی‌اش، شهرت بیشتری دارد و از همین رو علاوه بر زرتشتیان، گردشگران زیادی نیز از آن دیدن می‌کنند. بر اساس باورهای زرتشتی، این کوه مقدس همان جایی است که یکی از شاهدخت‌های ساسانی به نام نیک بانو به آن پناه می‌برد و از نظرها غایب می‌شود. بعدها او به خواب چوپانی می‌آید و از او می‌خواهد که بنای پیر سبز را در آنجا بسازد. با ورود به این محل مقدس، متوجه فضای عرفانی و روحانی آن خواهید شد؛ جایی که هر انسانی با راز و نیاز با پروردگار به اوج آرامش می‌رسد.

رمز و رازهای چک چک و قرارگیری آن در دل کوه و در وسط بیابان، همگی جذابیتی به آن داده‌اند که گردشگران زیادی هر سال بازدید از این مکان مقدس را در برنامه خود می‌گنجانند.
ایران سرزمینی با قدمت دیرینه است و سنت ها و آیین و رسوم های خاص مربوط به خودش را در سراسر این مرز و بوم دارا می باشد. برف چال یکی از این سنت های قدیمی ایران است که در گویش مازندرانی به آن ورف چال هم گفته می شود.

جالب است بدانید که این آیین ریشه ای تاریخی و مذهبی در ایران دارد و پیشینه ی آن به دوره آل بویه در طبرستان باز می گردد.

در حال حاضر این آییین در در منطقه اسک وش شهرستان لاریجان برگزار
ساکنان این منطقه ی شمالی ایران از جمله اهالی روستای آب اسک، نیاک و … گرد هم می آیند و در روزی معین از فصل بهار، بقایای برف‏ های زمستانی را از کوهستان برداشته و در جایی مشخص در دامنه کوه دماوند انبار می کنند مراسم برف چال تعاون و همیاری روستاییان این منطقه را نشان می دهد و به کینه ها و کدورت هایی که بین خودشان است پایان می دهند. این مراسم موجب تامین آب مورد نیاز دامداری در تابستان می شود و از این رو به رونق دامداری در منطقه نیز کمک می کند.
اگر در مورد تاریخچه ی مراسم برف چال در مازندران بخواهیم صحبت کنیم اینطور بیان می شود تمامی اهالی این منطقه بپرسید نام سید ولی عارف و زاهدی که در قرن نهم هجری زندگی می کرده نیز بر سر زبان می آورند. اهالی این منطقه بر این باورند که این فرد از طریق نیاکان خود به امام حسن عسگری مرتبط است و پیشینه اعتقادی و پشتوانه مذهبی سنت برف چال به کرامات وی بازمی گردد. مردم منطقه روستای اسک در گذشته شغل اصلیشان دامداری بوده و به دنبال مکانی برای کندن گودال و ذخبر برف بودند تا مشکل نبود چشمه های آب را برای خودشان برطرف کنند. با توجه به این که منطقه ی اسک کوهستانی است مردم آن برای کندن گودال با مشکل روبرو بودند تا این روزی فردی رهگذر از این منطقه رد می شود و مشکل را از آن ها می پرسد. وی با توجه به شناختی که از این منطقه داشته نیاز با نوک عصای خودش مکانی را نشان می دهد که آن جا را برای کندن گودال نیز انتخاب کنند. وی در ازای این کار هر ساله به هنگام ریختن برف در این گودال، با قربانی کردن گوسفند به شرکت گنندگان در مراسم غذا بدهید و اهالی روستای نیاک را به نان و پنیر و عسل به هنگام صبحانه مهمان کنید. از آن روز، مردم این اتفاق را به عنوان کرامت و معجزه‌ای از طرف رهگذر که سید حسن ولی نام داشته نیز می پذیرند.

همه توضیحات ...