سعید جلیلی کیست؟ | معرفی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری 1400

TalashMedia
TalashMedia
سعید جلیلیبه طور خلاصهسعید جلیلی (متولد ۱۵ شهریور ۱۳۴۴) سیاستمدار اصولگرا و دیپلمات ارشد ایرانی است. او عضو شورای راهبرد ...
سعید جلیلی
به طور خلاصه
سعید جلیلی (متولد ۱۵ شهریور ۱۳۴۴) سیاستمدار اصولگرا و دیپلمات ارشد ایرانی است. او عضو شورای راهبردی روابط خارجی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، نماینده و از نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی ایران در شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است. جلیلی از سال ۱۳۸۶ تا نیمه سال۱۳۹۲ دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس گروه مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با کشورهای غربی بود. او با شعار «حیات طیبه» در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ نامزد شد و با کسب بیش از چهار میلیون رأی، سوم شد. سعید جلیلی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ ایران نیز ثبت‌نام کرده‌ و صلاحیت وی توسط شورای نگهبان احراز گردیده است.
او پیش از این رئیس اداره بازرسی وزارت خارجه، مدیر بررسی‌های جاری دفتر رهبری و معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بوده‌است. وی در دوران جنگ ایران و عراق رزمنده بوده و در این نبرد یکی از پاهایش قطع شده‌است. دارای مدرک دکترای علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق است و در این دانشگاه به تدریس مشغول است. سعید جلیلی به زبان‌های انگلیسی و عربی آشنایی دارد.
زندگی‌نامه
سعید جلیلی در سال ۱۳۴۴ در شهر مشهد به دنیا آمد. پدر وی محمدحسن جلیلی معلم و مدیر دبستان نواب صفوی ناحیه یک مشهد و دانش‌آموخته زبان فرانسه و اهل بیرجند و مادر وی آذری و اهل اردبیل است. او در سال ۱۳۷۱ و پس از دریافت فوق لیسانس ازدواج کرد. فاطمه سجادی پزشک عمومی است این زوج دارای یک فرزند پسر هستند. وی تا سال ۱۳۸۴ ساکن کرج بوده‌است.
سعید جلیلی تحصیلات ابتدایی تا دانشگاه را در مشهد و تحصیلات دانشگاهی خود را تا مقطع دکتری معارف اسلامی علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق به پایان رسانده و در دانشگاه امام صادق به تدریس می‌پردازد. عنوان پایان‌نامه او «بنیان اندیشه سیاسی اسلام در قرآن» بوده‌ که در سال ۱۳۸۱ از آن دفاع کرده جلیلی سابقه تدریس در دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف را هم دارد.
حضور در جبهه
جلیلی در زمان جنگ هشت‌ساله ایران و عراق از دبیرستان تا دوران دانشجویی بارها در جبهه‌های جنگ حضور یافت.
در دی ماه سال ۱۳۶۵ دیده‌بان تیپ ۲۱ امام رضا خراسان بود که در عملیات کربلای ۵ پایش زخمی شد و در بیمارستان صحرایی منطقه شلمچه در پیِ نبودِ امکانات و وضعیت اورژانسی، پای راست خود را از دست داد. پس از آن نیز در قسمت تدارکات لشکر حضور یافت.
پیشینه اجرایی
۱۳۷۰: رئیس اداره بازرسی وزارت خارجه
۱۳۷۶: معاون اداره اول آمریکا در وزارت خارجه
۱۳۷۹: مدیر بررسی‌های جاری دفتر رهبری
۱۳۸۴: معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
۱۳۸۶: دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران
۱۳۸۷: نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی (سمت کنونی)
۱۳۹۲: عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام (سمت کنونی)
۱۳۹۳: عضو شورای راهبردی روابط خارجی (سمت کنونی)

اوج و شاخص فعالیت چند ساله جلیلی در شورای عالی امنیت ملی، موضوع مذاکرات هسته‌ای است.
در این مدت نیروگاه آب سنگین اراک ۸۲ درصد پیشرفت کرده و ۱۰ هزار کیلو مواد هسته ای تولید شد.
در خلال مذاکرات ایران و 5+1 در دوران تصدی ریاست هیئت مذاکره کننده هسته ای ایران، چندین بسته پیشنهادی به طرف های مقابل ارائه شد و به جهت شفاف بودن گفتگوها، بسته پیشنهادی در مسکو و بغداد در اینترنت منتشر شد.
عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام
پس از روی کار آمدن دولت روحانی، رهبری در ۲۱ شهریور ۱۳۹۲، سعید جلیلی را به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب کرد.
عضویت در شورای راهبردی روابط خارجی
و در ۲۵ خرداد ۱۳۹۳، سعید جلیلی را به عضویت شورای راهبردی روابط خارجی منصوب کرد. در این شورا، جلیلی ریاست کمیسیون سیاسی را بر عهده دارد.
درباره برجام
در مورد برجام گفت: «اگر برجام توافق خوبی بود، رهبر انقلاب، مجلس و شورای امنیت ملی ۲۸ شرط برای اجرای آن اضافه نمی‌کردند. جلیلی اضافه کرد: برجام بدون این شروط واویلاست.»
انتخابات ریاست جمهوری 92
وی در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲، آخرین روز ثبت نام انتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۳۹۲)، با حضور در وزارت کشور، به‌منظور کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت نام کرد. صلاحیت سعید جلیلی روز ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ ازسوی شورای نگهبان برای نامزدی یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری احراز شد. شعار وی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ «حیات طیبه» بود.
نتیجه انتخابات
سعید جلیلی با کسب ۱۱٫۳۶٪ آرای ماخوذه پس از حسن روحانی و محمدباقر قالیباف سوم شد.
انتخابات ریاست جمهوری 96
جلیلی که یکی از نامزدهای احتمالی به حساب می‌آمد در انتخابات ثبت‌نام نکرد و در بیانیه‌ای اعلام کرد: «با تمرکز ویژه بر «موضوعیت» انتخابات و نه صرفاً طریقیت آن برای کسب قدرت، در این فرایند فعالانه حضور خواهم داشت»

در تاریخ ۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ جلیلی حمایت خود را از سید ابراهیم رئیسی اعلام کرد و سه روز بعد در همایش انتخاباتی رئیسی حاضر شد و سخنرانی کرد.
طرح تشکیل دولت در سایه
سعید جلیلی بعد از انتخابات ریاست جمهوری 1396 ایده تشکیل دولت در سایه (برای کمک به دولت مستقر و کم کردن کاستی‌های این دولت) را مطرح نمود، و در ماه‌ها و مصاحبه‌های بعد به تشریح و توضیح دولت در سایه پرداخت.
در مدت این 8 سال سعید جلیلی برای مسائل مختلف کشور راه حل ها و راهکارهای اجرایی تدوین کرده و در مقاطع مختلف آن را به دولت ارائه داده که جزئیات این راهکارها در پایگاه اطلاع رسانی ایشان قابل دسترسی است.
انتخابات ریاست جمهوری ایران ۱۴۰۰
وی در تاریخ وی در تاریخ ۲۵اردیبهشت ۱۴۰۰، آخرین روز ثبت نام انتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۴۰۰)، با حضور در وزارت کشور، به‌منظور کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت نام کرد.
صلاحیت سعید جلیلی روز ۵ خرداد ۱۴۰۰ ازسوی شورای نگهبان برای نامزدی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری احراز شد.

همه توضیحات ...