تاریخ در لوکیشنی دیگر-پرچم روسیه بر فراز ارگ علیشاه ،پس از اشغال تبریز

old.land_ir
old.land_ir
پرچم روسیه بر فراز ارگ علیشاه، پس از اشغال تبریزارگ تبریز یا ارگ علیشاه در شهر تبریز بوده است که بنای اولیهء آن در قرن هشتم ...
پرچم روسیه بر فراز ارگ علیشاه، پس از اشغال تبریز
ارگ تبریز یا ارگ علیشاه در شهر تبریز بوده است که بنای اولیهء آن در قرن هشتم هجری با هدف تاسیس مسجد علیشاه ساخته شده که در نهایت بصورتی ناتمام رها شد. در سال‌های بعد با استفاده از دیواره‌های اولیه مسجد، قلعه‌ای نظامی به جای آن ساخته شد که این بنا تا اواخر دوران قاجار با افزودن الحاقات مختلف مورد استفاده قرار گرفت.
در واقع با آغاز جنگ‌های ایران و روسیه در سال‌های ۱۸۰۴-۱۸۲۴ و جنگ ایران و انگلیس در سال ۱۸۵۷ این بنا و محوطه اطراف آن ه ارگی نظامی تغییر کاربری داده‌شد.
به فرمان عباس میرزا ولیعهد قاجار سربازخانهء ستاد فرماندهی جنگ ارتش ایران و کارخانه ریخته‌گری و توپ ریزی در محوطه این ارگ ساخته شد. محوطه ارگ تبریز در دوران مختلف قاجار به عنوان بخشی از برج و باروی شهر و همچنین محل انبار مهمات نظامی استفاده شده است.
بخش‌های اضافه شده به دیوارهای اولیه در دوران پهلوی تخریب شد و بخش‌هایی نیز در دوران پس از انقلاب تخریب گردید.
امروزه دیواره جنوبی ارگ پا بر جا مانده‌است که برای بازدید عمومی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
در دوران پس از مشروطه با هجوم روس‌ها مردم تبریز به دفاع در برابر تهاجم پرداختند. در این زمان ارگ نقطه تمرکز مدافعان تبریزی بود. آن‌ها توپی را نیز به بالای ارگ انتقال داده بودند تا در دفاع از مواضع خود از آن استفاده نمایند. با سقوط تبریز و به هنگام اشغال تبریز بدست قوای روس در سال ۱۲۹۰هجری روس‌ها دیوار ارگ را به توپ بستند و در نهایت پس از فتح تبریز، روسها پرچم خود را بر بالای ارگ نصب کردند.
در دوران پهلوی با تخریب الحاقات زمان قاجار پارک باغ ملت در محوطه جنوبی ارک ساخته شد. بنای ارگ تبریز و محوطهٔ باستانی آن در سال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به‌ ثبت رسیده‌است. اما در همین سال حصار و باروهای قاجاری ارگ تخریب شد و ارگ با عنوان مسجد علی‌شاه به ثبت در فهرست آثار میراث فرهنگی ایران رسید.
در سال‌های ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۷ بیشتر سازه‌های قاجاری بنا با بهانه ایجاد فضای سبز تخریب شد.
در سال ۱۳۶۰ به بهانه تاسیس مصلای نماز جمعه، دیوار شمالی عهد ایلخانی ارگ و به همراه پلکان قاجاری ارگ توسط جهاد سازندگی با استفاده از بولدوزر و مواد منفجره تخریب شد.
در سال ۱۳۷۶ مجری طرح مصلای جدید تبریز در محدوده بنای ارگ اقدام به خاکبرداری عمیق در محدوده شرقی ارگ با استفاده از ماشین‌آلات سنگین نمودند. در نتیجه این خاکبرداری بازمانده‌های زیر‌ساخت های مسجد ارگ علیشاه نابود شد.
در بازسازی ارگ مابین سال‌های ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۱ توسط سازمان میراث فرهنگی ایران باقیمانده علایم و نشانه‌های مربوط به ساخت و ساز دوران قاجار از این بنا زدوده شد.

همه توضیحات ...