زاینده رود زنده رود، پایاب پل زمان خان منطقه سامان

absjafari
absjafari
زاینده رودزاینده رود بزرگترین و پرآب‌ترین رودخانه فلات مرکزی ایران است که از کوه‌های زاگرس مرکزی سرچشمه می‌گیرد و در کوی ...
زاینده رود

زاینده رود بزرگترین و پرآب‌ترین رودخانه فلات مرکزی ایران است که از کوه‌های زاگرس مرکزی سرچشمه می‌گیرد و در کویر مرکزی ایران به‌سمت شرق پیش می‌رود تا در نهایت به تالاب گاوخونی برسد. این رودخانه با ۳۶۰ کیلومتر طول از استان‌های چهارمحال و بختیاری، لرستان، اصفهان، یزد و شهرستان‌های کوهرنگ، فارسان، بن، سامان، چادگان، لنجان، اصفهان، فلاورجان، خمینی شهر و مبارکه عبور می‌کند.
یکی از سرچشمه‌های اصلی زاینده رود، رودخانه پلاسجان در غرب اصفهان است که از به‌هم پیوستن دو شاخه اصلی تشکیل می‌شود. یک شاخه به نام رود فریدن از چشمه لنگان و چشمه سراب در فریدون شهر سرچشمه می‌گیرد و شاخه دوم نیز رود بوئین است که از افوس در شهرستان بوئین میاندشت سرچشمه می‌گیرد. آب این دو چشمه در نزدیکی روستای صادقیه در فریدون شهر به‌هم می‌پیوندند. رود پلاسجان در ادامه پس از عبور از چند روستا در شهرستان‌های فریدون شهر و فریدن در نهایت در نزدیکی روستای مشهد کاوه در شهرستان چادگان (محلی به نام کمیتک) به زاینده رود می‌ریزد. رود پلاسجان منبع آبی اصلی کشاورزی در این منطقه است.
سرچشمه اصلی رودخانه پلاسجان، دامنه‌های زردکوه بختیاری (ارتفاعات گلپايگان) در حد فاصل بین اصفهان و لرستان است. آخرین رودخانه دائمی که به زاینده رود می‌ریزد، رودخانه مرغاب است. این رودخانه از چشمه مرغاب در فاصله ۸۵ کیلومتری غرب استان اصفهان در شهر عسگران از توابع شهرستان تیران و کرون سرچشمه می‌گیرد. چشمه مرغاب در منطقه نمونه گردشگری و تفرجگاه ۳۰ هکتاری واقع شده است و مکانی فوق‌العاده برای طبیعت گردی به شمار می‌آید. این چشمه در دهانه دالانکوه قرار دارد و از برف‌های دائمی کوه تغذیه می‌شود و در تمام طول سال دارای آب است. این چشمه پس از طی مسافت ۱۰۰ کیلومتر به زاینده رود می‌پیوندد. در نهایت بیشترین آب جاری در زاینده‌ رود وارد استان اصفهان می‌شود. از دیگر شاخه‌های فرعی زاینده رود می‌توان به چم دره، دره قاضی کوچک و چشمه‌های متعدد آهکی از نوع کارستیک اشاره کرد.

زاینده رود به کجا می‌ریزد؟
زاینده رود در نهایت به تالاب گاوخونی در ۱۴۰ کیلومتری اصفهان و ۳۰ کیلومتری شهرستان ورزنه در مجاورت تپه‌های شنی سرازیر می‌شود. بخش بزرگی از تالاب و باتلاق گاوخونی در فلات مرکزی ایران در استان اصفهان قرار دارد و بقیه آن در استان یزد واقع شده است. این تالاب با وسعت ۴۷۶ کیلومتر مربع، عرض حدود ۴۵ كيلومتر و طول ۲۵ كيلومتر منطقه‌ای اسرارآمیز است.

سد زاینده رود
سد زاینده رود یکی از جاهای دیدنی شهرستان چادگان است که در مجاورت این شهر در ۱۲۵ کیلومتری غرب اصفهان و در ۵۰ کیلومتری شمال شهرکرد قرار دارد. این سد با نام قبلی سد شاه عباس کبیر در سال ۱۳۴۹ به‌منظور تامین آب آَشامیدنی استان‌های اصفهان، یزد و چهار محال و بختیاری، تولید سالانه ۲۵۰ میلیون کیلووات ساعت انرژی برق‌آبی، کنترل سیلاب‌های فصلی و تنظیم آب کشاورزی مورد نیاز ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی پایین دست روی رودخانه زاینده رود احداث شد.
دریاچه سد زاینده رود یکی از جاذبه‌های مهم استان اصفهان است که با چشم‌اندازهای خیره‌کننده مقصدی مناسب برای گذراندن تعطیلاتی پر از آرامش به شمار می‌رود. در این دریاچه ماهی‌های مختلفی از جمله قزل‌آلا زندگی می‌کنند و علاقه‌مندان می‌توانند در این منطقه به ماهیگیری بپردازند.
آدرس: استان اصفهان، شهرستان چادگان

زاینده رود قدیم
رودخانه آب شیرین و دائمی زاینده رود از گذشته دارای اهمیت خاصی بوده؛ زیرا در منطقه‌ای خشک با اقلیم ناپایدار قرار داشته است. به همین دلیل از روزهای دور برای این رودخانه تقسیم نامه (نظم و نسق) ویژه‌ تنظیم می‌کردند. آخرین تقسیم نامه زاینده رود طومار شیخ بهایی نام دارد. بر اساس این طومار کل آب رودخانه به ۳۳ سهم کلی و ۲۷۵ سهام جزئی‌تر، بین هفت بلوک آبخور آن تقسیم می‌شد؛ محدوده‌ای که از حدود ۷۰ کیلومتری غرب اصفهان تا ۱۲۰ کیلومتری شرق این شهر ادامه داشت.
در گذشته از رودخانه زاینده رود پنج شاخه بزرگ و چند شاخه کوچک‌تر برای آبیاری باغ‌ها، عمارت‌ها و كشتزارهای داخلی اصفهان جدا می‌شد كه در گویش اصفهانی به آن‌ها‌ «مادی» می‌گفتند. جالب است بدانید که به‌طور کلی از سرچشمه زاینده رود تا گاوخونی ۱۵۴ مادی و نهر از این رودخانه جدا می‌شد. به احتمال زیاد کلمه «مادی» مربوط به زمان مادها است؛ زیرا در آن زمان آب را از چاه‌ها به‌صورت قنات استخراج می‌کردند و جاری می‌ساختند

پل های زاینده رود
پل شهرستان
پل تاریخی اورگان
سی و سه پل
پل خواجو
پل چوبی
پل مارنان
پل کله
پل فلاورجان
پل بابا محمود
پل‌ اژیه
پل ورزنه
پل زمان خان
پل تاریخی زمانخان در شهرستان سامان در استان چهار محال و بختیاری واقع شده است و با دو دهانه نامساوی به عرض‌های پنج و ۵٫۶ متر، ۳۰ متر طول و ارتفاع ۱۳ متر یکی از بناهای با ارزش و قدیمی این منطقه با قدمتی از دوره صفویه به شمار می‌آید. این پل که یکی از معماری‌های شاهکار زمان خود به شمار می‌رود در ۲۷ کیلومتری شمال شهر کرد روی رودخانه زاینده رود روی سه‌پایه سنگی طبیعی بنا شده است.
اطراف پل زمان خان از باغ‌های فراوان با درختان گوناگون میوه همچون بادام و گردو و شالیزار های برنج محلی (برنج لنجان) پوشانده شده است و به همین دلیل این منطقه مکانی مناسب برای پیک نیک و طبیعت گردی به شمار می‌آید. بیشتر ماهیان رودخانه زاینده رود قزل‌آلای وحشی هستند و گردشگران می‌توانند در فصول مختلف سال (به‌جز فصل تولید مثل ماهیان) به ماهیگیری بپردازند. لذت بردن از طبیعت در استراحتگاه‌های کنار رودخانه در سایه درختان، تماشای چشم‌اندازهای رویایی، رفتینگ در میان آب‌های خروشان زاینده رود (مسیری ۱۷ کیلومتری از سوادجان تا پل زمانخان)، عبور از پل معلق روی رودخانه از دیگر تفریحاتی هستند که در اطراف پل زمانخان می‌توان به آن‌ها پرداخت.
آدرس: استان چهار محال و بختیاری، شهرستان سامان

همه توضیحات ...