مردم نیک اندیش تاجیکستان پاسدار فرهنگ و تمدن ایران بزرگ

132 بازدید
بیشتر
Zand.Lotfalikhan
Zand.Lotfalikhan
هومر آبرامیان فردوسی زمان در تاجیکستان: (( درودها نثارجناب امامعلی رحمان فرزانه و مردم بزرگمنش تاجیکستان. درود بر هم زبانان عزیز ...
هومر آبرامیان فردوسی زمان در تاجیکستان: (( درودها نثارجناب امامعلی رحمان فرزانه و مردم بزرگمنش تاجیکستان. درود بر هم زبانان عزیز و پارسی گویان بزرگ. درود بر شما همسایه بزرگوار مردم ایران که پرچم ایرانشهری را برافراشته اید. تاجیکستان سرفراز. باید به سرزمین تاجیکستان مانند کهن دیار ایرانزمین نگریست و قدردان خداوند خرد باشیم که هنوز آیین بهی و فرهنگ و تمدن آریایی ارزش معنوی خود را دارد))
سرزمین کنونی تاجیکستان در زمان داریوش یکم به جزئی از امپراتوری هخامنشی تبدیل شد. پس از یورش اسکندر مقدونی، تاجیکستان به ترتیب جزئی از پادشاهی‌های سلوکی، دولت یونانی باختر، تخارستان، کوشانیان، ساسانیان، هفتالیان و خیونان بود. در سال ۷۱۵ میلادی (در زمان امویان)، این سرزمین به تصرف عرب‌ها درآمد. پس از اسلام تاجیکستان تبدیل به مهد زبان پارسی دری و فرهنگ و علوم گوناگون شد. در سدهٔ دهم میلادی، سامانیان اولین حکومت مستقل ایرانی پس از اسلام در این منطقه تشکیل شد. پس از سقوط سامانیان با اتحاد غزنویان و قراخانیان تاجیکستان به ترتیب جزئی از حکومتهای قراخانیان، خوارزمشاهیان، ایلخانان مغول و تیموریان شد. پس از سقوط تیموریان تا سدهٔ نوزدهم میلادی حکومت‌های مختلف ازبک کنترل این سرزمین را در دست داشتند، البته نادر شاه افشار برای دورهٔ کوتاهی آن را به تصرف خود درآورد. در سدهٔ نوزدهم شمال تاجیکستان (خجند) جزئی از خانات خوقند، و جنوب تاجیکستان جزئی از خانات بخارا بود. خانات بخارا در سال ۱۲۴۵ خورشیدی و خانات خوقند در سال ۱۲۴۷، زیر سلطهٔ روسیه تزاری درآمدند. پس از انقلاب اکتبر، تاجیکستان ابتدا بخشی از جمهوری ازبکستان در اتحاد جماهیر شوروی بود تا اینکه در سال ۱۳۰۷، جمهوری سوسیالیستی شوروی تاجیکستان به عنوان جزئی از اتحاد جماهیر شوروی تشکیل شد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، در سال ۱۳۷۰، تاجیکستان به استقلال دست یافت. فرهنگ تاجیکستان فرهنگی چند هزار ساله و غنی است. تاجیکستان کشوری فارسی‌زبان واقع در فرارود و آسیای میانه است. تاجیکستان رسوم و آداب محلی بسیاری دارد که برخی از آنها مانند نوروز در میان کشورهای منطقه نیز موجود است. به دلیل کمتر توسعه‌یافتگی و تأثیرپذیری کم تاجیکستان از فرهنگ غربی، این کشور بسیاری از رسوم و ویژگی‌های فرهنگی خاص خود را حفظ کرده است. که از جملهٔ آنها پوشاک مردم تاجیک است. قصه‌خوانی، توجه به آداب نیاکان، غذاهای محلی و هنرهای نمایشی از دیگر ویژگی‌های فرهنگی تاجیکستان است.موسیقی تاجیکی، شباهت بسیاری به موسیقی دیگر کشورهای آسیای مرکزی دارد. شش‌مقام سبک برجسته‌ای در موسیقی بومی تاجیک است، اگرچه فلک در جنوب تاجیکستان طرفداران زیادی دارد. در پامیر ولایت مختار کوهستان بدخشان موسیقی متفاوتی وجود دارد.

همه توضیحات ...