خوردن برنج چه تاثیری در افزایش قند دارد؟ - با زیرنویس فارسی

Dr.Hamid Sajjad
Dr.Hamid Sajjad
جهت ویزیت آنلاین می توانید با شماره واتساپ  09105284093 هماهنگ کنیدشاید سوالی که در ذهن خیلی از افراد وجود ...
جهت ویزیت آنلاین می توانید با شماره واتساپ  09105284093 هماهنگ کنید



شاید سوالی که در ذهن خیلی از افراد وجود دارد این باشه که میزان قند برنج چقدر هست ؟ آیا خوردن برنج برای افراد دیابتی ضرر داره ؟ و یا اینکه بنا بر گفته ­ی برخی واقعا خوردن برنج معادل با خوردن قند یا شکره؟  در این که برنج یک منبع غذایی قندی است هیچ شکی وجود نداره  اما برای پاسخ به اینکه میزان قند برنج چقدرهست ...ازتون دعوت میکنم این ویدئو رو دنبال کنید. من دکتر حمید سجاد هستم متخصص بیماریهای داخلی  شاید خیلی ها فکر کنند  هر ماده­ ی غذایی که قند داره  باید شیرین باشه، بنابراین هر آنچه که شیرین نیست پس قند هم نداره.

اما این تصور اشتباه هست مواد قند دار بسیاری وجود دارن که نه تنها شیرین نیستند بلکه ممکنه  ترش و یا گس هم باشند مانند میوه یا نشاسته.برنج هم  جز مواد غذایی هست که به صورت غیر مستقیم دارای قند بالایی هست ، با وجود اینکه   اصلا شیرین نیست. به نوعی میشه  گفت قند برنج از نوع کربوهیدرات هست . کربوهیدارت­ ها از سه عنصر کربن، هیدروژن و اکسیژن ساخته شده­ اند و جز مواد آلی محسوب میشن و دارای ساختارهای پیچیده یا ساده هستند. کربوهیدرات موجود در برنج ترکیبی از قند ساده، نشاسته و کربن هست

کربوهیدرات پیچیده­ ی برنج طی فرآیندی به گلوکز که قند ساده و قابل جذب در بدن هست تبدیل میشه  و سپس مصرف میشه . قند برنج انرژی بالایی داره و می­ تونه قند خون رو سریع تغییر بده برنج بعد از گندم دومین دانه­ ی مصرفی در بین مردم آسیایی هست . ولی خیلی ها  از بابت میزان قند برنج دچار نگرانی هستند. شاید شما هم  شنیدین  که بعضی ها میگن مصرف یک فنجان برنج به معنای مصرف یک پیمانه شکر هست. اما تا چه حد این گفته علمی هست و سندیت داره، موضوعی هست  که باید مورد بررسی قرار بگیره  اگر منظور از قند همان قندی باشه که داخل شکر وجود داره و شیرین هست

باید بگم  از این بابت نگران مصرف برنج نباشین. چون برنج درصد کمی از این نوع قند داره. میزان قند شیرین موجود در برنج بستگی به نوع برنج داره اما در کل همه­ ی انواع برنج­ ها به خودی خود قند زیادی ندارن و مصرف اونها از این حیث جای نگرانی نداره.طبق اعلام پایگاه اطلاعات تغذیه ای ایالات متحده­ ی آمریکا در هر ۱۰۰ گرم برنج سفید معمولی دانه متوسط تنها ۰.۰۵ گرم قند شیرین وجود دارد. در ۱۰۰ گرم برنج دانه بلند هم  مقدار قند به همون اندازه هست یعنی همان ۰.۰۵ گرم. اگه بخوایم این مقدار رو با استفاده از پیمانه بیان کنم


باید بگم که در هر پیمانه از برنج معمولی حدود ۰.۰۸ گرم قند و در هر پیمانه برنج دانه بلند ۰.۰۹ گرم قند شیرین وجود داره. پس با توجه به اونچه گفته  شد برنج رو اگر از منظر قند شیرین بررسی کنید چندان غنی از این ماده­ غذایی نیست.همان طور که گفته شد برنج یک غذای شیرین نیست و درصد قند بسیار کمی داره اما آیا این بدان معناست که مصرف بیش از حد برنج مشکلی نداره؟، مخصوصاٌ برای افرادی که مبتلا به دیابت هستند. متاسفانه باید بگم اینطور نیست.همانطور که در قسمت بالا نیز گفته شد برنج از کربوهیدرات بسیار بالایی برخوردار است.

تقریبا ۷۸ درصد از هر دانه­ ی برنج را کربوهیدرات تشکیل می­ ده. بین قند و کربوهیدرات ارتباط تنگاتنگی وجود داره. به این صورت که کربوهیدرات موجود در بدن طی فرآیند خاصی به گلوکز یا همان قند قابل جذب در بدن تبدیل میشه  و بدین ترتیب بعد از مصرف برنج قند خون بالا میره  و این در حالیه  که برنج مستقیما شکر چندانی نداره. پس میشه گفت  برنج به صورت غیر مستقیم قند بدن رو افزایش میده شاید براتون جالب باشه که بدونید  در هر پیمانه برنج چقدر کربوهیدرات وجود داره  و این میزان معادل چقدر شکر هست  


برای پاسخ این سوال باید بگم  که به طور متوسط در هر پیمانه برنج اعم از سفید، قهوه­ ای، دانه بلند یا کوتاه حدود ۴۵ گرم کربوهیدرات وجود داره که معادل با کربوهیدرات موجود در سه تکه نان هست. هنگامی که شخصی یک پیمانه برنج رو می­ خوره در واقع ۴۵ گرم کربوهیدرات وارد بدنش میشه  و این مقدار در بدن به چیزی حدود ۱۱ قاشق چای خوری شکر تبدیل می­ شود. یعنی قند برنج پس از خوردن در بدن تولید میشه . پس اگر شما جز کسانی هستید که در یک وعده ­ی غذایی حداقل دو بشقاب برنج میل می­کنید روزانه حدود ۹۰ گرم کربوهیدارت و به عبارت دیگر ۲۲ قاشق چایخوری قند شیرین رو


به بدن خود تحمیل می­ کنید. اگر می­ خواین  معیاری از این حجم قند در  برنج داشته باشید کافیه ۲۲ قاشق چای خوری رو در یک لیوان آب حل کنید  می­ بینید که این مقدار حتی در لیوان نیز به خوبی حل نمی­ شود.اونچه  باعث میشه  که درصد کمتری از کربوهیدارت به قند قابل جذب در بدن تبدیل بشه  فیبره. متاسفانه درصد فیبر موجود در برنج بسیار پایین است. چیزی در حدود ۴/۰ گرم در هر ۱۰۰ گرم. این مقدار فیبر یعنی اینکه تقریبا تمام کربوهیدرات موجود در برنج به قند برنج تبدیل می­ شود. بنابراین بهتر است در مصرف برنج جانب احتیاط رعایت شود.

همه توضیحات ...