آیا توافق منطقه‌ای کمکی به ایران می‌کند؟ | نقد طرح واعظ-نصر در جلسه دوم گفتگوی مجید شاکری و علی واعظ

15,120 بازدید
بیشتر
Azad
Azad
علی واعظ: فرق کشورهای عربی و اروپایی برای سرمایه‌گذاری در ایران، این است که شرکت‌های اروپایی خصوصی هستند و نمی‌توانند ریسک کنند. ...
علی واعظ: فرق کشورهای عربی و اروپایی برای سرمایه‌گذاری در ایران، این است که شرکت‌های اروپایی خصوصی هستند و نمی‌توانند ریسک کنند. اما بانک مرکزی یا صندوق‌های کشورهای عربی دولتی هستند و اهرم‌های مالی برای فشار بر آمریکا دارند.

مجید شاکری: بعد از خروج آمریکا از برجام، یک فهرست ۱۰۰تایی از شرکت‌های دولتی اروپا از سمت تهران روی میز اروپا آمد. شرکت‌هایی که کاملا می‌توانستند جوابگوی تجارت ایران و اروپا باشند. اما اروپا این کار را نکرد.


00:00 واعظ: کشورهای عربی می‌توانند جلوی آمریکا بایستند؟

00:03:47 واعظ: طرح واعظ-نصر چه بود؟

00:28:00 شاکری: مسئله اعراب با برجام چه بود؟

00:35:17 واعظ: چرا توافق منطقه‌ای مناسب است؟

00:55:06 شاکری: چرا شروع رفع تنش از حاشیه خلیج‌فارس مناسب نیست؟

01:06:43 واعظ: چرا قطر نتوانست ۶ میلیارد دلار توافق را حفظ کند؟

01:11:16 شاکری: آیا سرمایه‌پذیری برای ایران راه‌حل مناسبی است؟

1:30:30 واعظ.: در طرح واعظ، هسته‌ای ایران چه محدودیت‌هایی دارد؟

01:45:31 شاکری‌: آیا تهران این قرارداد جدید هسته‌ای را می‌پذیرد؟


علی واعظ: وقتی ذی‌نفعان یک توافق بیش‌تر باشند، احتمال بقای آن توافق بیش‌تر می‌شود. سرمایه‌گذاری عربستان، امارات و قطر باعث روابط مسالمت‌آمیزی با تهران خواهد شد و ضمنا یک لابی قوی در واشنگتن دارند که می‌تواند به حفظ توافق کمک کند.

مجیدشاکری: طرح آقایان واعظ و نصر کار نخواهد کرد. و این بیش‌تر مربوط به جنبه‌های اقتصادی این طرح است نه جنبه‌های سیاسی آن. یک مثال نقض برای حل مسئله ایران و آمریکا توسط کشورهای عربی، موضوع شش میلیارد دلار تحریمی ایران در قطر است. با این‌که قطر بسیار تلاش کرد که این توافق به سرانجام برسد و هزینه داد، اما نتوانست در نهایت جلوی آمریکا بایستد.

علی واعظ: شش میلیارد دلار پول خود قطر نبود بنابراین تمام تلاشش را نکرد.

حمایت ارزی از آزاد (patreon):
Patreon: azad579

حمایت ریالی از آزاد (امکان حمایت ماهانه یا یکباره):
https://hamibash.com/azad

فیلم کامل این گفتگو در پلتفرم آزاد:
https://azad.im/ls?c=bZOnE3

علی واعظ، که مدیر پروژه ایران و مشاور ارشد در گروه بین‌المللی بحران است، دارای دکترای بیوتکنولوژی از دانشگاه ژنو و کارشناسی ارشد روابط بین‌الملل از دانشگاه جانز هاپکینز است. او عضو فدراسیون دانشمندان آمریکایی بوده و در دوره فوق دکترا به عنوان پژوهشگر در دانشگاه هاروارد فعالیت داشته است. واعظ پیش از این به عنوان خبرنگار در رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی در سوئیس فعالیت داشته و با رسانه‌هایی چون بی‌بی‌سی، سی‌ان‌ان، رادیوی عمومی ملی و خبرگزاری رویترز همکاری داشته است. او در حال حاضر استاد وابسته در مدرسه خدمات خارجی ادموند والش دانشگاه جرج‌تاون و مؤسسه سیاست خارجی مدرسه مطالعات بین‌المللی جانز هاپکینز است.
واعظ از سال ۲۰۱۲ در گروه بحران به عنوان تحلیل‌گر ارشد امور ایران مشغول به کار است. او در زمینه‌های فارسی، انگلیسی و فرانسه تسلط دارد و در سال ۲۰۱۳ به عنوان تحلیل‌گر دنبال کننده مذاکرات در محل مذاکرات حضور داشته و نقش مهمی در حل چالش‌های مذاکرات ایفا کرده است. واعظ در سال ۱۳۹۲ به همراه لوییز آربور سفری به ایران داشته و با افرادی چون اکبر هاشمی رفسنجانی دیدار کرده است.
گروه بحران در گزارشی در سپتامبر ۲۰۱۵، که حدود دو ماه پس از امضای برجام بود، نقش واعظ در پیشبرد پروژه برجام را تأکید کرده است. این گزارش بیان کرده که راب مالی، پس از شروع به کار در وزارت امور خارجه بایدن، سعی کرده است واعظ را استخدام کند، اما به دلیل مسائل امنیتی این امر ممکن نشده است.

مجید شاکری اقتصاددان و پژوهشگر دارای دکترای مدیریت مالی از دانشگاه تهران است.

#علی_واعظ #مجید_شاکری #ایران #آمریکا #برجام #توافق_هسته_ای #ژئوپلتیک #توافق #مذاکره #مذاکره_با آمریکا #عربی #اتحادیه_عرب #اقتصاد #نوسعه #جمهوری_اسلامی #سیاست #چین #غرب_آسیا #خاورمیانه  #امارات #سیاست_خارجی #روابط_بین_الملل #جمهوری_خواه #دموکرات #اقتصاد_ایران #رشد_اقتصادی #قطر #عربستان #حکمرانی  #روحانی #روسیه #ظریف #رئیسی #باقری #خامنه_ای #نفت #ترکیه #دخالت_خارجی  #دموکراسی #دیکتاتوری #نتانیاهو #بایدن #ترامپ #بن_سلمان #اردن #روسیه #سپاه #هسته_ای #هسته‌ای #انرژی_هسته‌ای #انرژی_هسته_ای #alivaez  #debate #iran_deal

همه توضیحات ...