تغذیه مناسب بیماران رفلاکس معده

Dr.Hamid Sajjad
Dr.Hamid Sajjad
رفلاکس یا برگشت اسید از معده به مری که در اصطلاح عامیانه به سوزش سر دل معروف هست  ، یک اتفاق طبیعی نیست. چون  اسفنکتر ...
رفلاکس یا برگشت اسید از معده به مری که در اصطلاح عامیانه به سوزش سر دل معروف هست  ، یک اتفاق طبیعی نیست. چون  اسفنکتر بین مری و معده باید از ورود اسید معده به مری جلوگیری کنه. اما بعضی  از افراد که مشکل شل شدن این دریچه رو دارند، مواد غذایی از معده به سمت بالا و در جهت مری برگشت می­کنه. این افراد تقریبا هر روزه با این مشکل مواجه هستند. در هنگام رفلاکس اسید معده به مری علائمی مثل سوزش و نفخ شکم در افراد مبتلا مشاهده میشه . گفته میشه  که حدود 20٪ از مردم جهان مبتلا به بیماری رفلاکس اسید معده هستند.







رژیم غذایی نقش مهمی در کنترل علائم رفلاکس اسید معده به مری داره و اولین خط درمانیه که برای مبتلایان به این مشکل توصیه میشه  .دکتر حمید سجاد هستم متخصص بیماریهای داخلی اینجا هم کانال یوتیوب منه .اگه علاقه مند هستین  اطلاعاتی در باره رژیم غذایی مناسب در رفلاکس معده بدست بیارین ادامه ویدئو رو ببینید چه غذاهایی می تونه برای بیماران رفلاکس مری می تونه مضر باشه . بعضی  از مواد غذایی باعث میشن  اسفنکتر مری شل بشه  و باعث تاخیر هضم غذا بشه . بدترین نوع این مواد غذایی شامل غذاهای سرخ شده، انواع فست فود مثل  پیتزا، چیپس سیب زمینی





و سایر میان وعده­های فرآوری شده، پودر فلفل سفید و سیاه، گوشتهای چرب مثل بیکن و کالباس، پنیرهای پر چرب، سس های گوجه فرنگی، میوه های خانواده مرکبات، شکلات، نعناع فلفلی و نوشیدنی های گازدار هست .چه غذاهایی می تونه  برای رفلاکس اسید معده به مری مفید هست  خبر خوب اینکه مواد غذایی زیادی وجود دارن که می ­تونید بدون دردسر و ایجاد مشکل  برای رفلاکستون  در وعده­ هایی غذایی خود میل کنید. برای این منظور توصیه می­ شود مواد غذایی که اشاره میکنم  در رژیم غذایی تون قرار بدین. اولین مورد غذاهای پر فیبر هست




 
فیبر می­تونه  اسید معده رو جذب کنه  و علائم رفلاکس اسید معده به مری رو کم کنه . از طرف دیگه، مصرف فیبر  باعث میشه  که غذا مدت بیشتری در معده بمونه  و در نتیجه احساس گرسنگی کمتری ایجاد بشه . در نتیجه  ,مواد غذایی در معده وقت بیشتری برای هضم کامل خواهند داشت. از مواد غذایی غنی از فیبر میشه به غلات سبوسدارمثل جو دوسر و برنج قهوه ای، سبزیجات ریشه­ای مثل  سیب زمینی شیرین، هویج و چغندر، سبزیجات سبز مثل مارچوبه، کلم بروکلی و لوبیای سبز، و غذاهای قلیایی مثل موز، خربزه، گل كلم، رازیانه، آجیل و خشکبارو هندوانه اشاره کرد.









مواد غذایی که دارای pH بالاتری هستند و کمتر اسیدی هستند، می تونن  از شدت اسیدیتیه معده کم کنند.. همینطور  خوردن غذاهایی که حاوی آب زیادی هستند مثل کرفس، خیار، کاهو، هندوانه، دمنوشهای گیاهی و انواع سوپ می تونن اسید معده رو رقیق و تضعیف کنند.بعضی  مواد غذایی هستند که خاصیت ضد التهابی دارند مثلا  زنجبیل دارای خاصیت ضد التهابیه و از این جهت می­تونه  علائم التهاب ناشی از رفلاکس اسید رو کم کنه . همینطور زنجبیل به­دلیل خواص دارویی فراوانش یکی از بهترین داروهای هضم کننده هست. این ماده از نظر طبیعت , قلیایی و ضد التهابیه  




و باعث کاهش سوزش در دستگاه گوارش میشه . وقتی احساس سوزش سر دل کردید، چای زنجبیل رو امتحان کنید.مورد بعدی مصرف شیر هست  تحقیقات نشون داده  که مصرف شیر می­تونه باعث  کاهش اسید معده بشه. اما باید در نظر داشته باشید که هر نوع شیری این خاصیت رو نداره. شیر پر چرب می تونه رفلاکس اسید را تشدید کنه. اما شیر بدون چربی می تونه به عنوان یک مانع و خنثی کننده  موقت بین پوشش معده و محتوی اسید معده عمل کنه  و باعث تسکین فوری علائم سوزش سر دل   بشه . ماست کم چربی به همراه یک مقدار مناسب از پروبیوتیکها  همان ویژگی های تسکین دهنده را داره.




پروبیوتیکها همان باکتری های خوبی هستند  که هضم غذا رو تقویت می کنند.مورد بعدی مصرف عسل هست. مخلوط آب گرم و عسل خاصیت قلیایی داره   و  باعث خنثی کردن اسید معده می شود. همنطور عسل دارای آنتی اکسیدان های طبیعیه  که به سلامت سلول های معده کمک می کنه اما افراد مبتلا به رفلاکس مروی چه نکات تغذیه ایی رو باید رعایت کنند.- غذاها رو کاملا بجوید و به آهستگی میل نمایید.-  تماشای تلویزیون یا مطالعه کردن  غذا نخورین  چون باعث عدم تمرکز در هنگام غذا خوردن و در نتیجه مصرف بیش از حد مواد غذایی میشه .  غذاهای خودتونو  در حجم کم و تعداد دفعات بیشتر





مصرف نمایید. وعده های غذایی کوچک نسبت به وعده غذایی بزرگ، احتمال ریفلاکس رو کم می کنند.. غذاهاي حجيم و پر چرب تخليه معده رو به تأخير میندازن ، و توليد اسيد رو افزايش مي دهند: از مصرف اینگونه غذاها به خصوص قبل از خواب باید اجتناب کنید   مورد بعدی اینکه  از مصرف چربی گوشتها، پوست مرغ و ماهی، سس های سفید، کره، خامه، شیرینی های خامه ای، غذاهای چرب و غذاهای سرخ شده در روغن پرهیز کنید  کلیه غذاها تا حد امکان آب پز، بخارپز یا کبابی باشد.  مورد بعدی اینکه  کلیه لبنیات مصرفی کم چرب باشد. غذاهایی مثل  آب میوه های ترش از قبیل مرکبات،







غذاهای اسیدی ( همانند سرکه، آبلیمو )، مواد غذایی ادویه دار ( از جمله فلفل ) و همینطور نعناع تا حد امکان کمتر بخورین . همینطور از مصرف هر ماده غذایی که بیمار به تجربه خودش متوجه شده  باعث تشدید رفلاکسش میشه اجتناب کنه . در صورت حذف مرکبات از مکمل ویتامین C برای جلوگیری از کمبود استفاده  بشه  مورد بعدی اینکه  از مصرف نوشابه های گازدار، نوشیدنی های الکلی، چای پررنگ ، قهوه، شکلات، کاکائو، سیر، پیاز و جویدن آدامس اجتناب بشه . مورد بعدی اینکه  حین غذا خوردن آب و سایر نوشیدنی ها خورده نشه  . مایعات مورد نیاز خودتونو می توانید

همه توضیحات ...