بحثی درباره‌ی کتاب تناقض قدرت: چگونه ما صاحب نفوذ می‌شویم و آنرا از دست می‌دهیم

10,709 بازدید
بیشتر
Dr. Azarakhsh Mokri
Dr. Azarakhsh Mokri
------------ توضیحات -----------معرفی کتاب- "تناقض قدرت: چگونه ما صاحب نفوذ می شویم و آنرا از دست می دهیم" کتاب بسیار ...
------------ توضیحات -----------
معرفی کتاب- "تناقض قدرت: چگونه ما صاحب نفوذ می شویم و آنرا از دست می دهیم" کتاب بسیار خواندنی و آموزنده ایی است به قلم داکر کلتنر استاد روانشناسی دانشگاه برکلی کالیفرنیا که خواندن آن را به علاقمندان توصیه می کتم.
کلتنر که بیش از دو دهه درباره نفوذ و قدرت در گروههای انسانی پژوهش می کند دیدگاه جالبی را در این اثر دنبال می کند. او ابراز می دارد که تصور سنتی از شکل گیری قدرت که عده ایی زورمند با ارعاب و ایجاد ترس در دیگران، بر ایشان استیلا می یابند لااقل در موجوداتی که زیست گروهی و اجتماعی دارند ناقص است و اشکالات عمده ایی دارد. در حیواناتی که زیست جمعی ندارند آنکه پنجه قویتر، دندان تیزتر و جثه بزرگتری دارد صاحب اصلی قدرت است. اما در موجوداتی مانند نخستی ها و انسان که دسته های منسجم تشکیل می دهند، پویایی قدرت شکل دیگری می گیرد. او عکس زیبایی از شامپانزه ی صاحب قدرتی بنام یِروئن از آرشیو فرانس دو وال نشان می دهد که متفکرانه نشسته و نر جوان و قوی پنجه ایی در برابرش بشکل تسلیم زانو زده است. قدرت یروئن میانسال در زور بازوی وی نیست بلکه در قدرت او در ایجاد همبستگی در گروه شامپانزه ها، درک و رسیدگی به تالمات ایشان و نقش نوعی میانجی در مشاجرات است. آن چیزی که دو وال به آن "سیاست شامپانزه ایی" می گوید.
در موجودات عالی تر یعنی انسان ها نیز آنکس صاحب قدرت می شود که می تواند ذهن و نیازهای دیگران را سریع درک کند و آنها را در جهت برآوردن خواستهایشان متحد سازد. تنطیم هیجانی و درک همدلانه ذهن دیگران لازمه ترقی است. او در پژوهش های فراوانی نشان می دهد که ذهنی سازی، داشتن حس ادراک تالمات در دیگران و توان بسیج هیجان های ایشان برای حل مسئله با رسیدن به ریاست گروهها ارتباط مستقیمی دارد. او مدعی است در ابتدا شکل گیری گروه، قدرت مصادره نمی شود بلکه توسط گروه به رئیس داده و تفویض می شود.
اما چرا عنوان تناقض قدرت؟ افراد بعد از آنکه از نردبان قدرت بالا می روند سریعاً قدرت ذهن خوانی و همدلی هیجانی خود را از دست می دهند. بجای درک دیگران، افکار کلیشه ایی و کلی نگری پر رنگ می شوند و ذهنی سازی نقصان می یابد. او به زیبایی این مسئله را در آزمون های آزمایشگاهی و حتی روش های تصویر سازی مغزی نمایش می دهد. به اعتقاد محققانی چون کلتنر، شناخت اجتماعی و هیجانات ما بشدت متاثر از جایگاه ما در نردبان اجتماعی است.

------------ منابع تکمیلی -----------

دکتر آذرخش مکری
#دکتر_آذرخش_مکری

همه توضیحات ...