سد گتوند - تلفیقی از خیانت و بلاهت

2,540 بازدید
بیشتر
Max
Max
سد گتوند علیا یکی از بزرگ‌ترین سدهای ایران است که بر روی رودخانه کارون در جنوب غربی ایران احداث شده است. قرارگاه خاتم الانبیاء س ...
سد گتوند علیا یکی از بزرگ‌ترین سدهای ایران است که بر روی رودخانه کارون در جنوب غربی ایران احداث شده است. قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه، مجری این طرح بود. این سد، در فاصله ۳۸۰ کیلومتری از ریزشگاه رودخانه کارون قرار دارد و آخرین سد قابل احداث بر روی رودخانه کارون است. از ابتدای ساخت سد گتوند بسیاری از اساتید حوزه آب و زمین‌شناسی از جمله اساتید دانشگاه چمران اهواز خواستار توقف روند اجرا و ساخت این سد شدند و دلیل مخالفت خود را وجود تپه نمکی به نام گچساران اعلام کردند که در امتداد مخزن این سد وجود داشت. یکی از مهم ترین انتقادهایی که به احداث این سد وارد می شد، مربوط به محل احداث آن بود.
دریاچه سد گتوند، با مخزن ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعبی دومین دریاچه مصنوعی بزرگ کشور پس از کرخه محسوب می شود. ارتفاع این سد سنگریزه‌ای با هسته رسی ۱۸۲ متر است که بلندترین سد خاکی کشور محسوب می‌شود. عملیات اجرایی این طرح در سال ۱۳۷۶ آغاز شده است و در میان سدهای ساخته‌شده و در دست ساخت بر روی کارون، از همه پایین‌دست‌تر قرار دارد. آنچه مشخص به نظر می رسد، مساله سد گتوند با همه سدسازی‌های کشور متفاوت است. سدگتوند علاوه بر هزینه‌هایی مثل سایر سدها بر کشور تحمیل می کند، هزینه‌های منحصر به فردی داشته است که جبران ناپذیر به نظر می رسد.
این پروژه برخلاف نظر تمام متخصصان کشور ساخته و آبگیری شد. زمانی که سد را ساختند، گنبدهای نمکی دور از رودخانه بودند و اصلا ربطی به آن نداشتند. سد را ساختند و شروع به آبگیری کردند. آب دره‌ها و دشت‌ها را گرفت و به گنبدهای نمکی رسید. هزاران تن نمک در آب حل و کارون شور شد.
هدف از احداث سد و نیروگاه گتوند، تأمین بخشی از برق مورد نیازکشور، کنترل سیلاب‌های فصلی کارون و نیز تنظیم آب کشاورزی پایین‌دست بود و اینکه دریاچه سد می توانست تبدیل به یک جاذبه گردشگری برای منطقه شود.
از زمان آبگیری سد گتوند تقریبا ۱۷میلیون تن نمک از این سد خارج شده و وارد کارون می‌شود. میزان نمک حل شده در عمق پایین دریاچه پشت سد گتوند اکنون بیش از ۱۰برابر شوری آب اقیانوس برآورد می‌شود.
این موضوع کشاورزی منطقه را تهدید می‌کند. زمین‌هایی که تحت آبیاری سد گتوند هستند، بیش از ۴۲۰هزار هکتار است که محصولات متنوع از قبیل گندم، ذرت و نیشکر در این زمین‌ها کشت می‌شود. با این روند به زودی زمین‌های حاصلخیز منطقه شمال خوزستان تبدیل به شوره‌زار خواهند شد.
این سد تاکنون جز نابودی زمین‌های کشاورزی پایین‌دست، آسیب جدی به اکوسیستم منطقه و آوارگی روستانشینان منطقه، ارمغانی نداشته ‌است.
این سد تاکنون جز نابودی زمین‌های کشاورزی پایین‌دست، آسیب جدی به اکوسیستم منطقه و آوارگی روستانشینان منطقه، ارمغانی نداشته ‌است. پنج دقیقه فیلم از یک جنایت بزرگ  بنام سد گتوند در ایران!

همه توضیحات ...