Creamy Wheat Sprout/Sweet dessert without sugar/Vegetarian and healthy dessert/طرز تهیه سمنو خانگی

آشپزی با هانی
آشپزی با هانی
How to prepare Creamy Wheat SproutDear friends, try the cooking method of this dessert, which has both a balanced sweetness ...
How to prepare Creamy Wheat Sprout
Dear friends, try the cooking method of this dessert, which has both a balanced sweetness and a nutritious and healthy snack without adding sugar, especially for children and pregnant women, and enjoy your cooking.

To make wheat germ cream, you have to soak the wheat in water for 3 days and change the water several times during it.

When the wheat germ sprouts, take it out of the water and pour it into a clean, damp cloth to root it out.

When the roots of the wheat are ripe, spread it on several trays and put a wet cloth on them so that the wheat stalks silver.

When the wheat reaches this stage, beat or grind it.

Then add some water to the wheat and mix well. Strain the wheat until a white sap comes out of the wheat husk.

Then pour the flour into a saucepan and slowly add the wheat juice to dissolve the flour in the juice and become a dilute liquid. Put the pan on the heat and stir the liquid constantly until it boils and thickens. . When the liquid becomes creamy and the juice is low, fry it. Add some cold water to the semno to make it a little more colorful and thinner.

Then pour the mixture into a bowl and put it in the oven or on the stove with a gentle heat for 30 minutes to brew well. If you like, you can also use it through almonds and pistachios.

The sweetness of wheat germ cream is the same as white wheat juice and you should never use sugar to sweeten it.

Golden tips in baking this delicious dessert:

1 * If the sprouts turn green more than usual, your dessert will taste sour and dark in color.
2 * You should give the buds twice a day and keep their environment moist.
3 * If you remove the sprouts earlier than usual before the stems turn silver, your dessert will not be sweet.
طرز تهیه سمنو :
برای درست کردن سمنو باید گندم را از 3 روز قبل در آب خیس کنید و طی آن چند بار آب آن را عوض کنید.

وقتی نوک گندم جوانه زد آن را از آب خارج کنید و داخل دستمال خیس و تمیزی بریزید تا ریشه در بیاورد.

وقتی که ریشه گندم ها در آمد آن را در چند سینی پهن کنید و پارچه خیسی روی آنها قرار دهید تا گندم ها ساقه نقره ای بزند.

وقتی گندم به این مرحله رسید آن را بکوبید و یا چرخ کنید.

بعد مقداری آب به گندم ها اضافه کنید و خوب مخلوط کنید . گندم ها را از صافی رد کنید تا شیره سفید رنگی از پوسته گندم در بیاید.

سپس آرد را داخل قابلمه ای بریزید و شیره گندم را به آرامی به آن اضافه کنید تا آرد در شیره حل شود و به صورت مایع رقیقی در بیاید.قابلمه را روی حرارت قرار دهید و مدام مایع را هم بزنید تا به جوش بیایند و غلیظ شود. وقتی مایع به شکل حلوا در آمد و آبش کشیده شد ، آن را تفت دهید. مقداری آب سرد به سمنو اضافه کنید تا کمی خوشرنگ تر و رقیق ترشود.

سپس سمنو را در یک ظرف گود بریزید و به مدت 30 دقیقه در فر یا روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا خوب دم بکشد.اگر دوست داشتید میتوانید از خلال بادام و پسته هم در سمنو استفاده کنید.

* شیرینی سمنو از همان شیره سفید رنگ گندم است و هرگز نباید از شکر برای شیرین کردن آن استفاده کرد.
نکات طلایی در پخت این دسر خوشمزه :
۱ *اگر جوانه ها زیادتر از حد معمول سبز شوند دسر شما ترش مزه می شود و تیره رنگ می شود.
۲* روزی دو بار باید به جوانه ها بدهید و محیط آنها را مرطوب نگه دارید .
۳* اگر جوانه ها را زودتر از حد معمول قبل از این که ساقه ها نقره‌ای رنگ شوند بردارید دسر شما شیرین نمی‌شود.

همه توضیحات ...