اولین وزیر ارشاد چگونه به جاسوسی متهم و دستگیر شد؟ داستان زندگی ناصر میناچی

Profile Channel
Profile Channel
شامگاه سه‌شنبه ۱۶ بهمن ماه ۱۳۵۸ تصویر دو تن از اعضای گروه دانشجویان پیرو خط امام كه سفارت امريكا را در تهران اشغال كرده بودند، ب ...
شامگاه سه‌شنبه ۱۶ بهمن ماه ۱۳۵۸ تصویر دو تن از اعضای گروه دانشجویان پیرو خط امام كه سفارت امريكا را در تهران اشغال كرده بودند، بر صفحۀ تلویزیون ايران نقش بست؛ تصویری آشنا برای كساني که از میانۀ آبان همان سال و پس از اشغال سفارت آمریکا در تهران، هر لحظه منتظر افشاگری‌های زنجیره‌ای علیه مقام هاي دولت موقت مهدي بازرگان بودند. در آن روزها، «عباس امیرانتظام»، معاون نخست‌وزیر به اتهام جاسوسی برای آمریکا در زندان بسر مي برد و دانشجویان هر شب اسنادی را منتشر می‌کردند که مدعی بود او و همراهانش ارتباط غیرمتعارفی با مقام هاي آمریکایی داشته اند.  
آن شب يعني شب ۱۶ بهمن هم، دو دانشجوی اشغال‌کنندۀ سفارت آمده بودند تا برگی دیگر از اسنادشان را رو کنند. اسنادی علیه روزنامۀ بامداد و البته وزیر ارشاد ملی دکتر ناصر میناچی. کاغذ‌ها روی میز بود و با برداشتن هر کدام، پیش‌بینی هر اتفاق و اعلام هر اتهامی به افراد سرشناس ممکن بود. آن شب، سند اول علیه روزنامۀ بامداد، چیزی نبود جز گزارش داخلی ماموران سفارت آمريكا از اینکه « شهرام همايون»مدیر روزنامۀ بامداد در تماس با یکی از مسئولان سفارت به خاطر چاپ خبری که ظاهرا تعریض به دولت آمريكا بوده، عذرخواهی کرده و گفته بود که این خبر به خاطر شرایط انقلابی و جلوگیری از تعطیلی روزنامه چاپ شده است. اين روزنامه كه در 17 ارديبهشت ۱۳۵۸ شروع به انتشار كرد پس از 100 شماره در خرداد 1359 با حكم دادگاه انقلاب توقيف شد. اما افشاگری ديگر كه مهم تر و مفصل تر هم بود، به «ناصر ميناچي» تعلق داشت؛ وزير ارشاد ملي. دانشجویان تندتند متن‌هایی را روخوانی می‌کردند که مدعی بودند اسنادی از محتوای مذاکرات و دیدارهای میناچی با برخی مقام هاي آمریکایی است و اين ديدارها و مذاكرات نيز از ماه‌ها قبل از وقوع انقلاب آغاز شده و تا مدتی پیش از اشغال سفارت ادامه داشته است.  
هنوز صبح نشده بود که میناچی بازداشت و بلافاصله روانه زندان اوين شد.
اما براستي ميناچي كه بود و اين اتهامات از كجا ناشي مي شد؟
منابع:
آرشیو روزنامه های اطلاعات و کیهان
مقاله «ارشاد در اوین؛ میناچی چرا زندانی شد؟» نوشته امید ایران‌مهر، سایت تاریخ ایرانی

همه توضیحات ...