روانشناس و روانپزشک و مشاور چه تفاوتی دارند؟ به کدام مراجعه کنم؟

7,290 بازدید
بیشتر
Rozanak
Rozanak
در این ویدیو تفاوت‌های روانشناس، روان‌پزشک و مشاور رو بررسی می‌کنیم.همه ما اسم روانشناس، روانپزشک و مشاور رو شنیدیم اما ...
در این ویدیو تفاوت‌های روانشناس، روان‌پزشک و مشاور رو بررسی می‌کنیم.

همه ما اسم روانشناس، روانپزشک و مشاور رو شنیدیم اما شاید بطور دقیق ندونیم که با هم چه تفاوتی دارن. واقعاً این ها چه کسانی هستند و چه زمانی باید بهشون مراجعه کنیم؟ آیا اصلاً باید بهشون مراجعه کنیم؟ یا در زمان گرفتاری خودمون میتونیم از پس مشکلات خودمون بر بیایم؟

امروز میخواهیم باهم درباره این موضوع صحبت کنیم  

مشاور که در زبان انگلیسی کنسول گفته میشه به کسی میگیم که صرفاً باهاش مشورت انجام میدیم . زمانیکه در انتخاب یا تصمیمگیری تردید داریم و نمیدونیم که کدوم راه رو باید انتخاب کنیم، میتونیم از متخصص مشاوره کمک بگیریم. برای مثال انتخاب رشته، خرید اتومبیل، سرمایه گذاری در زمینه‌های متنوع، مشاور، راه های مختلف را پیش روی ما میذاره، خوبی ها و بدی های هر راه رو بررسی میکنه و بدون هیچگونه سوگیری و جهت دهی، به ما اجازه میده که تصمیم نهایی رو خودمون بگیریم.
در واقع اگر مشاوری به شما مستقیماً بگه که چه تصمیمی بگیرید، کار حرفه‌ای مشاوره رو انجام نداده، بلکه داره شمارو نصیحت یا به جای شما تصمیم گیری میکنه.
جلسات مشاوره معمولاً بین ۱ تا ۴ جلسه نسبت به دشواری تصمیمی که می خواهیم بگیریم بستگی داره که این جلسات معمولاً ۴۵ دقیقه است. سه گرایش اصلی و خیلی معروف حیطه مشاوره شامل مشاوره شغلی، تحصیلی و خانواده هستند.

و اما روانشناس دقیقا چیکار میکنه؟ روانشناس که در زبان انگلیسی سایکولوژیست گفته می‌شه، تخصص پیدا میکنه تا کارکرد ذهن و رفتار انسان‌ها رو بشناسه. بعضی از روان‌شناس‌ها وارد بخش پژوهش میشن، بعضی‌ها در حوزه درمان اختلال‌ها فعالیت میکنن و بقیه هم در حیطه‌های گستره تر این علم مشغول به فعالیت میشن.
صحبت ما اون دسته از روان‌شناسانی هست که در زمینه روان‌درمانی متخصص میشن و بهشون میگیم روان‌درمانگر یا تراپیست.
همه افراد در زندگی دچار مشکلاتی میشن. این مشکلات میتونه صرفا یه درگیری کوچیک با دوستمون باشه یا مشکلات بزرگتر و دشوارتر مثل ابتلا به اختلال های روانی. وقتیکه با این مشکلات رو به رو میشیم و میبینیم به تنهایی قادر نیستیم از پس اونها بربیایم، متخصص بالینی یا همون روان درمانگر به ما کمک میکنه تا بتونیم مشکل به وجود اومده رو مدیریت کنیم و تا جایی که میشه برطرفش کنیم.
تعداد جلسات روان درمانی معمولا بین ۵ تا ۵۰ جلسه متغیر هست و با توجه به تشخیص درمانگر و سطح مشکل، مشخص میشه. روان‌شناس در همون جلسات اول این اطلاعات رو به شما میده و بهتون میگه که حداقل چقدر زمان برای برطرف شدن مسئله تون نیاز هست.

شاید طی فرایند روان درمانی، درمانگر ما به این نتیجه برسه که برای کنترل سلولهای مغزمون، نیاز به دریافت داروهای ویژه ای داشته باشیم. در این صورت بهمون توضیح میده که باید به یک متخصص روانپزشک مراجعه کنیم.
فرض کنید شما یک دونده حرفه‌ای هستید و قصد دارید برای شرکت در مسابقات آماده بشید، اما بر حسب اتفاق پای شما آسیب میبینه. تا وقتی مشکل جسمی شما برطرف نشه، هر چقدر هم که دونده خوبی باشید و کارتون درست باشه، نمیتونید خوب بدوید و در مسابقه شرکت کنید. در فرایند روان درمانی که ممکنه چنین مسئله ای پیش بیاد. یعنی اگر مسئله جسمی باشه، تا زمانیکه برطرف نشه، روان درمانی نمیتونه اون اثری که باید رو داشته باشه.

با توجه به این گفته ها متوجه میشیم که روانپزشک یک پزشک متخصص در زمینه علوم اعصابه و کسانی رو میپذیره که در جلسات روان درمانی نیاز به کمک های دارویی دارند و صحبت با روان شناس به تنهایی براشون مفید نبوده.

بعضی از افرادی که سر خود به روانپزشک مراجعه می کنند ، عملاً بدون مشورت با روانشناس ، خودشون رو در معرض درمان‌های دارویی و جسمانی قرار می‌دهند در حالی که اگر قبلش با یک روانشناس صحبت کنند، شاید ضمن سوالاتی که ازشون پرسیده میشه به جواب بسیاری از مسائل زندگی شون پی ببرند و اصلا نیازی به درمان‌های دارویی و جسمانی نداشته باشند.

پس به طور خلاصه اگر در تصمیم‌گیری دچار مشکل شدیم، به مشاور مراجعه می‌کنیم و اگر با مشکلات عمیق تری رو‌به‌رو بودیم از یک روان‌درمانگر خیلی خوب کمک میگیریم. اگر لازم بود ، درمانگرمون ازمون میخواهد که به روانپزشک مراجعه کنیم و از درمان دارویی هم کمک بگیریم.

همه توضیحات ...