Persian saffron Halva حلوای زعفرانی

19,323 بازدید
بیشتر
Hayedeh Kitchen
Hayedeh Kitchen
Welcome to my baking and cooking channel. رسپی به فارسی در پایین قفلهPlease visit my Instagram page 👇🏻👇🏻 ...
Welcome to my baking and cooking channel. رسپی به فارسی در پایین قفله


Please visit my Instagram page 👇🏻👇🏻

https://instagram.com/hayedeh.kitchen...

Saffron Halva
This is a traditional sweet dish made in Iran. The beautiful and vibrant color is from saffron. The secret to a good Halva is to prepare it over a low heat.
Here’s the recipe:
Saffron Halva
Ingredients: 2 cups all purpose flour, water 1, 1/2 cup, rose water 1/2 cup, sugar 2 cups, 1 teaspoon ground saffron, 4-6 cardamom pods, 1 cup butter, 1 cup oil
Pour water, sugar, ground saffron and rose water in a saucepan put on a very low heat stir, turn off immediately when sugar is melted.
In a pan sift the flour and toast it over a low heat keep stirring and mixing constantly until the color changes to a light golden brown and becomes very fragrant. This might take 30-45 minutes.
After 15 minutes of toasting the flour, sift it again to remove the lumps, at this point the flour is very hot and you should be very cautious not to burn yourself.
Return the sifted flour to the pan and continue toasting until golden brown.
Add butter mix and allow it to slowly melt then add oil.
Mix well until smoother and creamy.
Add the syrup slowly to this batter allowing to be mixed with the batter each time then continue adding more.
Continue stirring and mixing.
When the batter pulls away from the sides of the pan your Java is ready.
Transfer the saffron halva to a serving dish and design it like I do in the video.
Garnish with almonds and dry rose buds.

حلوای زعفرانی
مواد لازم: ۲ پیمانه آرد، ۱ و نیم پیمانه آب، ۱/۲ پیمانه گلاب، ۱ پیمانه کره، ۱ پیمانه روغن، ۱ ق چ زعفران سابیده،  ۵-۶ دانه هل، ۲ پیمانه شکر
بابتدا شربت را درست می کنیم آب، گلاب، شکر، زعفران و هل را در قابلمه ریخته هم می زنیم و مخلوط می کنیم و روی شعله ملایم می پزیم تا شکر حل شود سریع از روی شعله برمی داریم نباید بجوشد و آب آن کم شود.
آرد را الک می کنیم و در ماهیتابه روی شعله ملایم تفت می دهیم تا کم کم رنگ آن طلایی شود بعد از ۱۵ دقیقه تفت دادن آرد را مجددا الک می کنیم تا گلوله نشود. آرد داغ هست و باید مواظب باشید دستتان نسوزد.
آرد الک شده را مجددا تفت می دهیم تا عطر آن بلند شود و رنگ آن به طلایی قهوه ای روشن تغییر کند. کره و روغن را به آرد اضافه می کنیم مرتبا هم می زنیم تا مایه لطیفی بدست بیاید.
شربت را در چندین مرحله به آرد و روغن افزوده و در هر مرحله اجازه می دهیم کاملا مخلوط شود و بعد دوباره اضافه می کنیم. شربت که کاملا به خورد آرد رفت به هم زدن ادامه می دهیم تا جاییکه که حلوا به راحتی از دیواره های ظرف جدا شود و در وسط ظرف جمع شود.
حلوا اردر این مرحله گهواره کتید یعنی گاز را خاموش کنیید و ظرف را بلند کنید و به چپ و راست حرکت دهید و حلوا را در یک طرف جمع کنید( متاسفانه این قسمت در موقع ادیت فیلم از بین رفته).
حلوا را در ظرف سرو بریزید و به چاقو مانند فیلم به آن شکل بدهید. روی حلوا را با بادام و غنچه رز تزیین کنید.
#حلوا #حلوا_زعفرانی
#halva
#saffronhalva #dough #baking

همه توضیحات ...