بحرین چگونه از ایران جدا شد؟

Deep Podcast
Deep Podcast
حمایت اختیاری از دیپ پادکست: ...
حمایت اختیاری از دیپ پادکست:
Patreon: deeppodcastiran

Instagram: Instagram: deep.podcast
Telegram Channel: Https://www.telegram.me/deeppodcast
ـــــــــــــــــــــــــ
:music by
@incompetech_kmac   Kevin MacLeod
ـــــــــــــــــــــــ
ماجرای جدایی بحرین از ایران
داستان جدایی بحرین از ایران چه بود؟ چرا بحرین از ایران جدا شد؟ داستان جدایی بحرین از ایران را باید بدانیم. اما چه زمانی بحرین از ایران جدا شد؟ آیا بحرین در زمان قاجار از ایران جدا شد؟ آیا بحرین در زمان پهلوی از ایران جدا شد؟ یعنی آیا جدایی بحرین از ایران در زمان محمد رضا شاه اتفاق افتاد؟ چرا محمدرضا شاه بحرین را تسلیم کرد؟ چرا محمدرضا شاه بحرین را از دست داد؟ خیلی ها میگویند بحرین را دادیم تا جزایر سه گانه را بدست بیاوریم. آیا محمدرضا شاه بحرین را داد تا جزایر سه گانه را به دست بیاورد؟
داستان بحرین و جزایر سه گانه چه بود؟ اردشیر زاهدی چه نقشی در جدایی بحرین از ایران داشت؟ آیا بحرین از ایران جدا شد یا مدتها قبل ما بحرین را از دست داده بودیم؟ یا بهتر است اینگونه بگوییم. آیا بحرین از ایران جدا شد یا ایران بحرین را از دست داد؟ آیا محدرضا شاه با دادن بحرین به ایران خیانت کرد؟ آیا راهی وجود داشت تا ما دوباره بحرین را پس بگیریم؟ آیا بحرین برای همیشه از خاک ایران جدا شد؟ داستان استقلال بحرین چه بود؟ چرا به جدایی بحرین از ایران استقلال بحرین گفته میشه؟ جدایی بحرین از ایران چه سالی بود؟ دلایل جدایی بحرین از ایران چه بود؟ سند جدایی بحرین از ایران چیست؟ چگونه بحرین را پس بگیریم؟
چرا بحرین از ایران جدا شد؟

بحرین یک جزیره کوچک در خلیجِ فارسه و به معنای دو بحر یا دو دریاست. نامِ باستانی بحرین ( او آل ) بود.
او یک کلمه کهنِ پارسیه به معنای آب و آل هم به محلِ نگهداری آب گفته میشه. به طورِ کلی یعنی مکانی که در اون آب رو نگه میدارن.  همین نامِ کهن  که ریشه در زبانِ فارسی داره، نشون دهنده یک تاریخِ گمشده ست.
بحرین از روزگاران قدیم به ایران تعلق داشت و جزِ ایالات منطقه فارس به شمار میرفت. حکام بحرین به عنوان مرزبانهای ایران شناخته میشدن . تمامی این حکام توسط حکومت مرکزی ایران تعیین میشدن.
یکی از قدیمی ترین سندها در این زمینه بر میگرده به هشتاد سال پیش از میلاد مسیح.
هرتسفلد مورخِ آلمانی  اعتقاد داره که پیش از اسلام بحرین و سواحل خلیج فارس تحت تسلط ایرانیان بودن و نیروهای ایرانی در نقاط مختلف بحرین قلعه های مستحکم و پادگانهای نظامی ساخته بودند.
یکی از فرماندهان ایرانی به نامِ (راسپیدوبه) در بحرین حکومت میکرد و مردم بحرین اسمش رو (اِسپیدِگان) صدا میزدند.
ایران از زمان هخامنشیان تا ساسانیان یک نیروی دریایی قدرتمند در خلیج فارس داشت که امنیت اون منطقه رو تامین میکرد.
کنترلِ تمامی جزایر و سواحل خلیج فارس در دست ایرانی ها بود.
اما با حمله اعراب به ایران و سقوط حکومت ساسانیان، این نیروی دریایی هم از بین رفت.
همین اتفاق باعث شد تا قبایل عرب در شاخاب پارس و بعضی از جزایر قدرتنمایی کنن
شاه عباس بزرگ برای مبارزه با پرتغالی ها و پس گرفتن خلیج فارس، با انگلیسی ها واردِ مذاکره شد.
اون قصد داشت با استفاده از نیروی دریایی انگلیس ، پرتغالی ها رو از خلیج فارس بیرون کنه. شاه عباس به خوبی میدونست که انگلیس و پرتغال بر سرِ تسلط بر خلیج فارس با همدیگه به شدت رقابت دارند. پس این نقشه به راحتی میتونست عملی بشه.
در نهایت دولت ایران با کمپانی هند شرقی انگلیس به توافق رسید و انگلیس در بیرون کردن پرتغالی ها به شاه عباس کمک کرد.
در عوضِ این کمک یکسری امتیازات هم به انگلیسی ها داده شد.
قرار شد دولت انگلیس  بدونِ هیچ مزاحمی در خلیج فارس تجارت کنه.
با این امتیازاتی که انگلیسی ها گرفتن، تونستن خیلی راحت از سایر رقباشون مثلِ هلند، اسپانیا و پرتغال جلو بیافتن.
در آذرماه 1349 سیزده تن از حاکمان بحرین برای اولین بار به ایران سفر کردند و موافقتنامه اولیه بین دو کشور امضا شد.
در خرداد 1350 و زمانیکه اردشیر زاهدی به بحرین سفر کرد ، موافقتنامه نهایی به امضای هر دو طرف رسید.
این موافقنامه برای ایران و بحرین خیلی اهمیت داشت چون تمامی چاه های نفتی که در خلیج فارس تا اون زمان کشف شده بود، همه شون نشونه گزاری شده بودند و قرار بود ایران و بحرین برای کشف چاههای جدید و استخراج نفت با همدیگه همکاری کنند.
اعلامیه استقلال بحرین در 14 اوتِ 1971 به طور عمومی منتشر شد. دولت ایران تنها یک ساعت بعد از استقلال بحرین، این کشور رو به رسمیت شناخت.
یک روز بعد ، بحرین و انگلیس یک قرارداد دوستی و همکاری امضا کردند.
بدین ترتیب مسئله بحرین بعد از یک قرن و نیم با مذاکراتِ سیاسی و جدایی بخشِ دیگری از خاکِ ایران، حل و فصل شد.
به گفته مورخین ، قدرتهای غربی ، بحرین رو در ازای حفظ قدرتِ ایران در خلیج فارس و همچنین مالکیت بر جزایر سه گانه ، از خاکِ ایران جدا کردند.
در واقع باید اینطور بگیم که بحرین قربانیِ یک بده بستانِ سیاسی شد و آخرین بخشِ جدا شده از خاکِ ایران در دورانِ معاصر بود.
هر چه قدر که ایران در موردِ مسئله بحرین مماشات کرد در موردِ جزایر سه گانه هیچ نرمشی از خودش نشون نداد و حتی کار به درگیری نظامی کشیده شد.
ما قبلتر در ویدیوی جزایر سه گانه مشاهده کردیم که ارتش ایران چه طور این جزایر رو بعد از سالها دوباره ضمیمه خاکِ کشور کرد.
خیلی ها اعتقاد دارند در قبالِ بحرین هم میشد سیاستِ سفت و سختی رو اعمال کرد درست مثلِ همون سیاستی که ایران در مورد جزایر سه‌گانه داشت.
بدین ترتیب بحرین آخرین نقطه از خاکِ ایران بود که برای همیشه از ایران جدا شد
یک نکته که زیاد در تاریخ گفته نمیشه، اینه که تا قبل از جنگ جهانی دوم، نیروی دریایی رضا شاه و نیروی دریایی انگلیس بارها با همدیگه درگیر شده بودن. یعنی ایران از همون زمان که نیروی دریاییش رو شکل داد به دنبال این بود که جزایر سه گانه و بحرین رو پس بگیره

همه توضیحات ...