گفتگو - سایه ها و سوی تاریک شخصیت (1) - سفر به دوزخ درون / فرناز فرود و آیدین آرتا

8,141 بازدید
بیشتر
Aydin Areta
Aydin Areta
نیچه زمانی نوشت من به انسانی اعتماد نمی کنم که نداند و باور نکند قاتلی در درون خود دارد!یونگ بر این باور بود که عمق سایه ناخ ...
نیچه زمانی نوشت من به انسانی اعتماد نمی کنم که نداند و باور نکند قاتلی در درون خود دارد!
یونگ بر این باور بود که عمق سایه ناخودآگاهی انسانی تا خود دوزخ ادامه دارد!
در کتاب یادداشتهای زیرزمین داستایوفسکی می پرسد که چگونه انسانی که اندکی وجدان داشته باشد می تواند خود را تحمل کند؟


ما همه دوست داریم که تصور کنیم ما انسانهایی خوب هستیم و انگیزه های خوبی داریم. حداقل گمان می کنیم بی آزاریم و به همین دلیل پذیرفتن اینکه بخشی از وجود ما آنقدر تاریک است که ریشه های ان تا دوزخ می رسد تصوری ترسناک است.


در روانشناسی عمیق و تبیین یونگ از ساختار ناخوداگاه ، سایه بخشی تاریک از ناخودآگاه شخصی ماست که از وجود آن اگاه نیستیم. بخشی که نه تنها از وجود آن اگاه نیستیم بلکه اغلب دوست نداریم از آن اگاه باشیم و اگر در لحظه ای نوری از بیرون بر آن تابانده شود سعی در انکار وجود آن در خود خواهیم داشت.


یونگ معتقد بود که همه ما انسانها تا حدی می توانیم درک کنیم که جنبه های بدی در وجود ما وجود دارند ولی مواجهه بی حایل و عریان با عمق تاریکی سایه ناخوداگاه، تجربه ای خرد کننده برای هر انسانی است که هرکسی شهامت آن را نخواهد یافت و هراس آن را تاب نخواهد آورد.


سخن از این نیست که هر یک از ما ضعفهایی داریم بلکه سخن از این است جنبه هایی در هر یک از ما هست که بسیار تاریکتر از آن است که حتی بتوانیم تصور کنیم.
اگر اهریمنی در جهان وجود داشته باشد، این اهریمن موجودی بیگانه نیست بلکه ما انسانها سلول سلول هستی او را ساخته ایم.


یونگ معتقد است این تاریکی درون که ما تلاش می کنیم آن را انکار کنیم و آن را در بیرون از خویش بجوییم درست همانجایی است که ما باید خودشناسی را از آن آغاز کنیم زیرا این تاریکی نهفته در ناخودآگاه بخش بزرگی از رفتارهای ما در طول زندگی هدایت می کند بی آنکه بر منشا این رفتارها آگاهی داشته باشیم. سایه ای که اگر آن را به آگاهی نیاوریم بهایی سنگین برای ما و دیگران خواهد داشت.


معنای این سخن این نیست که ما در درون خود شیطانی هستیم بلکه معنای آن این است که در وجود هر یک از ما سایه ای تاریک تر از آنچه شهامت پذیرش آن را داریم وجود دارد که بر نوری که حقیقت درونی ماست سایه افکنده است و تا زمانی که آن را به خودآگاه نیاوریم به روشنایی درون خویش نیز دست نخواهیم یافت.  

ایده شیطان به عنوان یک وجود خارجی که در درون ما نیست آرامش بخش است. اینکه فکر کنیم دیگری وجود دارد که شیطانی است و کارهای شیطانی انجام می دهد به معنای آن است که ما آن دیگری نیستیم. این دوگانه انگاری ما را از پذیرش مسئولیت نیز رها می کند.


در این گفتگو با عنوان "سفر به دوزخ درون" که بخش اول از مجموعه ای سه قسمتی با عنوان "سایه ها و سوی تاریک شخصیت" است، سرکارخانم فرناز فرود مترجم کتاب نیمه تاریک وجود دبی فورد و مربی دوره های خودشناسی در گفتگویی با دکتر آیدین آرتا پاسخ به این پرسش را مورد بررسی قرار می دهند که "چگونه انسانهای خوب می توانند کارهای بد انجام دهند؟"
پاسخ به این پرسش که چگونه ترور، نسل کشی و اعدام گروهی و شکنجه از روآندا تا اروپای جنگ جهانی دوم و از نازی ها تا داعش و استالین و خمرهای سرخ و صدها نمونه معاصر دیگر می توانند توسط انسانهایی صورت پذیرند که به ظاهر انسانهای معمولی هستند؟

همه توضیحات ...