روانشناس خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟ معرفی ۵ ویژگی درمانگر مناسب

3,675 بازدید
بیشتر
Rozanak
Rozanak
یک روانشناس خوب و حرفه‌ای چه ویژگی‌هایی داره؟ در این ویدیو به ۵ ویژگی یک روانشناس خوب می‌پردازیم.مطالب این ویدیو: ...
یک روانشناس خوب و حرفه‌ای چه ویژگی‌هایی داره؟ در این ویدیو به ۵ ویژگی یک روانشناس خوب می‌پردازیم.


مطالب این ویدیو:
00:00 - مقدمه
00:53 - ویژگی اول
01:40 - ویژگی دوم
02:08 - ویژگی سوم
03:22 - ویژگی چهارم
04:10 - ویژگی پنجم


مشکلات، مسائل و بیماری‌های روانی ممکنه برای همه آدمها در زندگی اتفاق بیفته. از رنج‌هایی مثل مرگ عزیزان، مشکلات شغلی و  تحصیلی گرفته تا ارتباط بین فردی با خانواده، همسر، دوستان، شریک عاطفی و خیلی اتفاقای دیگه که شاید روزها، زندگی ما رو به کاممون تلخ کنه.
اینطور وقتا با خودمون فکر میکنیم که باید از یک روان‌شناس خیلی خوب کمک بگیریم. اما واقعا روان‌شناس خوب چه ویژگی هایی داره؟


در این ویدئو میخوایم به تفاوت‌های یک مشاور و روان‌شناس خوب با یک مشاور یا روان شناس غیرحرفه‌ای بپردازیم.


یک روان‌شناس یا مشاور درست و حرفه‌ای پنج تا نشانه داره:

۱- اولین مورد اینه که یک روان‌شناس متخصص و حرفه‌ای باید خودش به عنوان یک مراجع، جلسات درمان روانی رو گذرانده باشه.
در دانشگاه‌ها و موسسات روان‌شناختی معتبر دنیا، گذروندن دوره‌های درمان برای خود درمانگر اجباریه و فقط اون دسته از روان‌شناسانی اجازه فعالیت در حوزه روان‌درمانی رو دارن که خودشون پیش یک متخصص دیگه درمان شده باشن. علت چنین کاری اینه که روان‌شناس نسبت به مشکلات مراجعینش جهت‌گیری‌های شخصی نداشته باشه و مشکلات افراد اون رو یاد مشکلات خودش نندازه و فرایند درمان دچار مشکل نشه.

۲- نکته دوم رفتار و برخورد دلگرم‌کننده و پذیرای روان شناسه که بتونه به راحتی با شما ارتباط برقرار کنه. مثلا اگه مشاوری با نگاه از بالا به پایین یا رفتار تحقیرکننده به مراجعش نگاه کنه، رابطه بین مراجع و درمانگر دچار مشکل میشه و مراجع دیگه احساس خوبی نسبت به ادامه جلسات درمانی نخواهد داشت.

۳- نکته سوم اینکه یک متخصص حرفه ای، هیچوقت شما رو قضاوت، نصیحت یا بازخواست نمیکنه. یعنی به عبارت دیگه به مهارت گوش دادن فعال تسلط کامل داره. برای مثال، یک روان‌شناس خوب هیچوقت به شما نمیگه که کارتون درست بوده یا اشتباه، و فقط نتیجه‌های مثبت و منفی تصمیم‌ها و رفتارهای گذشته تون را بهتون نشون میده تا شما خودتون ارزیابی و قضاوت درباره اتفاقهای گذشته رو انجام بدید.
حتی اگر شما به همسرتون خیانت کرده باشید و این رو با روان‌شناس خودتون در میون بذارید، هیچوقت به نشانه تأسف سر تکون نمیده و بخاطر این کار شما رو سرزنش نمیکنه. همینطور یک روان‌شناس خوب راهکاری که به نظر خودش خوب و منطقیه رو به شما تحمیل کنه، بجای اون میتونه درباره اش با شما مشورت کنه و نظرتون رو بپرسه. پس اگر به روانشناسی مراجعه کردید که هر کدوم از این کارهارو انجام میداد، مطمئن باشید که درمانگر خوبی رو انتخاب نکردید.

۴- نکته چهارم اینه که یک روان‌شناس خوب و حرفه‌ای، ارتباطش با شما فقط محدود به اتاق مشاوره و کلینیک روان‌شناسیه. در اخلاق حرفه‌ای مشاوره و روان‌درمانی، هیچ درمانگری اجازه نداره غیر از فعالیت مشاوره، از شما خواسته‌ای داشته باشه و مثلا بیرون از دفتر مشاوره با شما دیدار دوستانه یا کاری انجام بده. در نتیجه اگه روان‌شناسی برای انجام یک معامله تجاری یا رابطه عاطفی و شخصی، خودش شما رو به کافی شاپ یا منزل دعوت کنه، اخلاق حرفه‌ای زیرپا گذاشته شده و روند مشاوره و روان‌درمانی از مسیر خودش منحرف شده.


۵- در نهایت، نکته پنجم و شاید یکی از مهمترین نکته‌ها اینه که یک مشاور یا روان‌شناس حرفه‌ای، باید تحت هر شرایطی محرم اسرار شما باشه. در اخلاق حرفه‌ای مشاوره و روان‌درمانی، درمانگر شما به هیچ عنوان و بدون اجازه شما، نباید هیچکدوم از صحبت‌هایی که در اتاق مشاوره اتفاق افتاده، برای فرد دیگه‌ای حتی مادر پدر یا همسرتون بازگو کنه.
مثلا اگر با همسر خودتون به یک روان‌شناس مراجعه کردید و مشاور پس از جلسات جداگانه ای که با هرکدومون صحبت کرد، مطالب مهم رو بدون اجازه شما با همسرتون در میون گذاشت، در اولین فرصت مشاورتون رو عوض کنید و از یک متخصص باتجربه و حرفه ای کمک بگیرید.
 
شاید این سوال در ذهن شما ایجاد بشه که اگر کسی قرار نیست ما رو نصیحت و قضاوت کنه و راهکاری هم بهمون نشون نده، پس برای چی باید ازش کمک بخواهیم؟
فراموش نکنیم که در اتاق مشاوره یا درمان، ما مثل راننده‌ای هستیم که در حال رانندگی در مسیرهای جدید هستیم و روانشناس مثل یک کمک راننده کنار ما نشسته و بهمون کمک میکنه که بتونیم راننده بهتری باشیم. درسته که کمک راننده به ما راه های مختلف رسیدن به مقصد رو نشون میده ولی فرمون، گاز و ترمز تحت کنترل ماست و قرار نیست کسی به جای ما رانندگی کنه.
پس اگر نیاز به شنیدن نصیحت، تایید یا سرزنش، امر و نهی و حتی راهکار داشتیم، میتونیم به دوستان خودمون مراجعه کنیم، نه یک روانشناس.

همه توضیحات ...