علل , علایم و درمان آرتروز - با زیرنویس فارسی

Dr.Hamid Sajjad
Dr.Hamid Sajjad
آرتروز شایع ترین بیماری مفصلیه. این بیماری در واقع ساییدگی غضروف مفاصله،بصورتی که  غضروف به مرور تحلیل میره  تا جایی ک ...
آرتروز شایع ترین بیماری مفصلیه. این بیماری در واقع ساییدگی غضروف مفاصله،بصورتی که  غضروف به مرور تحلیل میره  تا جایی که کاملا از بین میره .توی این ویدئو من  می خوام  در باره علل  و علایم و تشخیص و درمان بیماری شایع آرتروز خصوصا آرتروز زانو صحبت کنم. اگه علاقه مند هستین ادامه ویدئو رو ببینین.دکتر حمید سجاد هستم متخصص بیماریهای داخلی شما الان دارین  یکی از ویدئوهای کانال یوتیوب من به اسم کانال دکتر حمید سجادرو میبینید.قبل از اینکه وارد بحث بشم ازتون می خوام برای اینکه هم در جریان  ویدئوهای بعدی قرار بگیرین  

و هم اینکه از من حمایت کرده باشین با زدن دکمه قرمز پایین این ویدئو عضو این کانال بشین و زنگوله کنارش رو هم کلیک کنید تا منم تشویق بشم و با دلگرمی بیشتری اطلاعات خوبی در اختیارتون قرار بدم.جهت آشنا شدن با  بيماري لازمه  شناختي از ساختار مفصل و غضروف داشته باشيم . غضروف ماده‌اي هست لغزنده و تحت فشار كه در انتهاي استخوان قرار داره. اين ماده یعنی همون غضروف كه تشكيل دهنده مفصل هست همواره در معرض فرسايش قرار داره. مفصل و غضروف درون آن با پرده هايي به نام غشاهاي سينوويال احاطه مي‌شن

كه مايعي رو به داخل كپسول مفصلي ترشح مي‌كند. اين مايع با محافظت و نرم كردن غضروف موجب حركت آزاد مفصل ميیشه . بدن با بازسازي غضروف كه دائماً در حال فرسايش هست غضروفهاي سائيده شده رو جايگزين مي‌كنه. مادامي كه اين فرآيند يعني خارج كردن غضروفهاي فرسوده و بازسازي غضروف جديد تعادل داشته باشند مفصل هم  سالم مي‌ماند. از آغاز ۴۰ تا ۵۰ سالگي سرعت ترميم مفاصل شروع به كم شدن مي‌كنه و اگه اين آهستگي زيادتر بشه ، روز به روز سلولهاي مفاصل با تحمل كار زياد ناتوانتر میشن  و اين آغاز آرتروز ه .


اولين قسمتي كه در آرتروز آسيب مي‌بينه غضروفه كه نا هموار و فرسوده مي شه. بعد از تخريب غضروف استخوانهاي مجاور دچارضايعه میشن و در آخر سفت شدن مايع مفصلي و كپسول مفصلي رخ ميده.آرتروز بيشتر مفاصل تحت فشار از جمله مفصل انگشت، زانو، لگن، كمر رو درگير مي‌كنه و مفاصل مچ، آرنج و شانه كمتر درگير میشن میشه گفت  که تقریباً تمام افراد پس از پنجاه سالگی به این بیماری رماتیسمی مبتلا میشن، طوری که ۸۰ درصد افراد بالای  ۵۰ سال، مبتلا به آرتروز ستون فقرات و ۱۰ درصد افراد بالای ۶۰ سال مبتلا به آرتروز زانو هستند.


اما باید گفت که همه این افراد، خصوصاً کسانی که به طور منظم ورزش می کنند، درد و ناراحتی ندارن. نکته دیگه  اینکه زنان بیش از مردان مبتلا به این بیماری میشن. افزایش سن یکی از فاکتورهای مهم در آرتروزه، چون ساخت غضروف ها در افراد مسن کندتر میشه. ساییدگی غضروف ها بر استخوان ها، لیگمان ها یا رشته هایی که به استخوان ها یا غضروف ها متصل می شود و مفاصل را تقویت یا حمایت می کند  و خصوصاً رشته های عصبی مجاور مفاصل، تأثیر میزاره  و دردهای شدیدی رو برای بیمار در پی داره و گاه حتی فرد رو به کلی زمین گیر می کنه.


مهره های گردن و کمر، زانوها و انگشتان مهم ترین بخش هایی هستند که دچار آرتروز می شن. در موارد نادرتری نیز آرتروز آرنج، قوزک پا، استخوان لگن و شانه هم  دیده میشه
به طور کلی آرتروز یک بیماری مزمنه  که به کندی پیشرفت می کنه. در بسیاری موارد قبل از اینکه درد ظاهر بشه، غضروف ها تحلیل رفتن و بیمار هیچ اطلاعی از بیماری خودش نداره. در اغلب موارد اولین نشانه های بروز بیماری پس از ۵۰ سالگی  قابل تشخیصه خوب چه عللی بیمار رو مستعد آرتروز می کنن  ؟افزايش سن  مهمترين عامله  اگرچه آرتروز در افراد جوان نيز بروز مي‌كند.



جنس: تا قبل از ۴۵ سالگي آرتروز در مردان و بعد از ۴۵ سالگي در زنان شايع‌تر هست. آرتروز دست بين زنان شايعتره  یه علت دیگه كارزياد يا صدمه وارده به مفصل در اثر ورزش يا فعاليت فيزيكي هست.علت مهم بعدی اضافه وزن هست. از علل ژنتيك: نقص در ژن مسئول توليد كلاژن که یکی از از اجزاء مفصل هست می تونه  سبب آرتروز بشه .بعضي بيماريها از جمله آرتریت روماتویید كه ساختار طبيعي و عملكرد غضروف را تغيير میدن هم می تونن باعث آرتروز بشن خوب نشانه‌ها و علایم آرتروز چی هست ؟



درد مفصل، خشكي مفصل بعد از يك دوره بي فعاليتي مانند خوابيدن يا نشستن، تورم و سفتي در يك مفصل يا بيشتر و محدوديت حركت. اين علائم بعد از فعاليت سنگين شديدتر میشن. در مراحل اوليه بيماري مفصل بعد از ورزش يا كار زياد دچار درد  میشه .اگر چه علت دقيق آرتروز شناخته شده نيست اما بعضي معتقدند كه تخريب مفصل... در پاسخ به استرس فيزيكي، فعاليت شديد بدني و ضربه وارده به غضروف ,  شديدمیشه . با تخريب غضروف انتهاي استخوان، مفصل شكل طبيعي خودشو  از دست میده.


به علاوه , بافت مفصلي تخريب شده سبب آزاد كردن ماده‌اي به نام  پروستاگلاندین  میشه  كه مسئول درد و تورم مفصله
درد زانو رو میشه نشانه بروز آرتروز زانو دانست که عده ای از مبتلایان به طور مداوم درد دارند اما عده دیگر فقط در هنگام پیاده روی یا بالا و پایین رفتن از پله ها احساس درد و ناراحتی می کنند. میزان درد در افراد مختلف با توجه به مرحله پیشرفت بیماری متفاوت  هست  و ممکنه  از سطح متوسط تا بسیار شدید باشه آرتروز گردن و کمر جز آرتروز ستون فقرات محسوب میشن. موقعیت هایی مانند ایستادن طولانی مدت، خم شدن زیاد، کشش گردن، بلند کردن اجسام سنگین و...


موجب بروز درد میشن. در موارد حاد, بیمار دچار دردکمر و گردن میشه. آرتروز  ,همچنین علاوه بر درد، خصوصاً در آرتروز زانو و انگشتان، التهاب مفاصل رو هم  به همراه داره. در این صورت مفصل , دردناک ، گرم و متورم میشه.
در مواردبسیار حاد بیماری، شکل استخوان ها هم ممکنه تغییر پیدا کنه به رغم تحقیقات زیادی که در این زمینه صورت گرفته، اما هنوز علت کاملا مشخصی برای این بیماری کشف نشده ، اما عواملی در بروز این بیماری دخیل هستند.   آزمایش بر روی برخی بیماران نشون میده که مقدار غضروف یا ساختار مفصل به طور ذاتی در این افراد کامل نیست.

همه توضیحات ...