گرماس پلا رسانه مجازی مازندران سعید احمدپور

279 بازدید
بیشتر
Saeed Ahmadpour
Saeed Ahmadpour
...
#گرماس_پلا
.⬅️یکی از جذاب ترین و با اهمیت ترین موضوعاتی که یک سرزمین با آن روبرو است مقوله غذا و خوردنی های آن سرزمین است.
.⬅️( #گِرماس)( #گارماس ) ( #گارماستی_پلا )و یا( #کَئی_گِرماس) همگی این اسم ها نام غذایی محبوب بین #گالش ها و #چوپانان مناطق کوهپایه ای و کوهستانی #مازندران است.بعدها این غذای مقوی به روستاها و در بعضی از شهرها بر روی سفره خانه ها قرار گرفت.
.⬅️#گِرماس_پلا :بسیار مقوی و یک #غذای_محلی_مازندران است که از برنج، ماست و شیر تازه و کره محلی تهیه می‌شود.این غذای خوشمزه در دیگر استان های کشور دیده می شود.
.⬅️دستور پخت گرماس روش های مختلفی دارد.در اینجا 3دستور پخت رو معرفی کردم.
.⬅️١:برای تهیه این غذای خوشمزه ابتدا برنج پخته شده را در داخل ظرفی به‌نام #خِردِخار یا #لاک ریخته و شیر را آهسته آهسته به آن اضافه می‌کنند و همگام و همزمان آنها را بهم می‌زنند. پس از آن ماست تازه را هم به آن اضافه می‌کنند و هم‌‌ می‌زنند تا به خوبی درهم آمیخته و آماده خوردن شود در آخر مقداری کره هم به آن اضافه میکنند.
.⬅️٢:در بعضی از مناطقم برای خوشمزه ترشدن و خوش‌رنگ‌تر شدن گرماس، #کدو را نیز به ترکیب آن اضافه می‌کنند که به آن #کَئی_گِرماس می‌گویند.
⬅️٣:بعضی از مواقع ام از آش دوغ نیز بجای ماست و شیر برای تهیه #گرماس استفاده می‌شود.
⬅️امروزه با آمدن چاشنی های مختلف و بعضی از مواد مختلف غذایی در این غذای محلی مازندرانم تاثیر گذاشته است.
⬅️ظروفی چوبی که برای آماده کردن گرماس و میل کردن گرماس استفاده می شد و امروزه کمتر دیده میشود به شرح زیر میباشد.
.⬅️#لاک #لاگ ( #خرد_خار ) : به ظرف بزرگی گفته می شود که دور آن رو به داخل جمع شده که در #زبان_مازندرانی به آن "خردخار" می گویند و بیشترین استفاده ی آن برای خوردن غذا بخصوص (گرماس پلا)بود.
⬅️( #کِترا _ #کترا)قاشق چوبی بزرگی است که با آن مواد گرماس رو هم میزنند.
.⬅️( #کَچه _ #کچه)قاشق چوبی کوچیکی است که با آن غذا را میل میکنند.
#رسانه_مجازی_مازندران 🌺 🌸
.⬅️#گرماس در بعضی از استان ها دیگر کشور  به روش های خاص منطقه شان درست می شود و با نام های مختلف دیده میشود.
.⬅️ این غذا را در استان های خراسان رضوی و جنوبی و شمالی به #گُرماس میشاسند.در آن مناطق گُرماس ترش است.
.⬅️ در استان شیراز اسم این غذا #گورماست یا#گورماس است. در این استان  گورماس به روشی متفاوت آماده ی خوردن می‌شود.این غذا رو با شیر و ماست کره قاطی میکنن و بهمراه نان میل می‌کنند.
.⬅️این غذا در یزد با همان روش شیرازی است فقط به آن آب انارم اضافه میکنند.
١٣٩٨/١١/٢٠
#سعید_احمدپور

همه توضیحات ...