جنبش تنباکو و قرارداد رویتر : نخستین جنبش ملی علیه استبداد

76,367 بازدید
بیشتر
Deep Podcast
Deep Podcast
حمایت اختیاری از دیپ پادکست: ...
حمایت اختیاری از دیپ پادکست:
deeppodcastiran

Instagram: deep.podcast
Telegram Channel: Https://www.telegram.me/deeppodcast
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
https://www.seevid.ir/api/yid/ScottBuckley...
scott buckley
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
جنبش تنباکو یا نهضت تنباکو چیست؟ داستان توتون و تنباکو ایران چه بود؟ چرا نهضت تنباکو یا جنبش توتون و تنباکو در ایران اتفاق افتاد؟ و چرا جنبش تنباکو در تاریخ ایران و جنبش توتون و تنباکو در تاریخ معاصر ایران اینقدر مهم است؟ چرا جنبش توتون و تنباکو اتفاق افتاد؟ در واقع جنبش تنباکو یا نهضت تنباکو در دوران قاجار در تاریخ معاصر ایران اتفاق افتاد. جنبش تنباکو یا نهضت تنباکو یا جنبش توتون و تنباکو در ایران در دوران قاجار به رهبری علما و روحانیون در دوران قاجار و در تاریخ معاصر ایران اتفاق افتاد. اما توضیح جنبش تنباکو در تاریخ معاصر ایران چیست/ جنبش تنباکو چگونه رخ داد و چه کسانی رهبری جنبش تنباکو در ایران را بر عهده گرفتند. در واقع نهضت تنباکو یا جنبش تنباکو یا جنبش توتون و تنباکو در ایران نخستین خیزش انقلابی مردم علیه استبداد بیگانگان بود. زیرا جنبش تنباکو و قرارداد توتون و تنباکوی ایران بین ایران در دوران قاجاریه و پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار و یک فرد انگلیسی تبار به نام تالبوت شکل گرفت به همین دلیل به نهضت تنباکو در ایران یا جنبش تنباکو در ایران یا جنبش توتون و تنباکو در ایران قرارداد تالبوت هم گفته میشود. پس قرارداد تالبوت چیست ؟ در واقع قرارداد تالبوت همان قرارداد توتون و تنباکوی ایران است که بین ایران در دوران ناصرالدین شاه و سرگرد ماژور تالبوت از بریتانیای کبیر امضا شد. جنبش تنباکو را توضیح دهید ؟ جنبش تنباکو چه زمانی اتفاق افتاد ؟ رهبران جنبش تنباکو چه کسانی بودند؟ جنبش تنباکو چه تاثیری بر انقلاب مشروطه گذاشت؟ فرق جنبش تنباکو و انقلاب مشروطه در ایران چیست ؟ قبل از هر چیز باید بدانیم که نهضت تنباکو و یا جنبش تنباکو با انقلاب مشروطه در تاریخ معاصر ایران و در دوره قاجار تفاوت دارد زیرا جنبش تنباکو قبل از انقلاب مشروطه اتفاق افتاد و بعد از نهضت توتون و تنباکو و یا بعد از جنبش تنباکو ما در ایران در دوران قاجار انقلاب مشروطه را دیدیم که انقلاب مشروطه بعد از جنبش تنباکو در ایران اتفاق افتاد اما باید بدانیم که بین انقلاب مشروطه و جنبش تنباکو در ایران تفاوت های زیادی وجود دارد. انقلاب مشروطه در زمان مظفرالدین شاه اتفاق افتاد و جنبش تنباکو در زمان پدرِ مظفرالدین شاه یعنی ناصرالدین شاه شکل گرفت. ناصرالدین شاه در تاریخ معاصر ایران جایگاه ویژه ای داره و معمولا از ناصرالدین شاه در دوران قاجاریه و در تاریخ معاصر ایران به بدی یاد میکنند در حالیکه ناصرالدین شاه در طول دوران سلطنتش در ایران در تارخ معاصر در دوره قاجاریه دست به اقدامات بزرگی هم زد و همه اینها تبدیل به میراثی برای آیندگان از دوران قاجاریه شد. جنبش تنباکو یا نهضت تنباکو در زمان ناصرالدین شاه اتفاق افتاد. در جنبش تنباکو ملی گرایان ایران هم حضور داشتند و در جنبش تنباکو میرزای شیرازی رهبری جنبش تنباکو را بر عهده گرفت و به دست خط میرزای شیرازی مصرف توتون  و تنباکو حرام اعلام شد و طبق فتوای میرزای شیرازی استعمال توتون و تنباکو در ایران حرام شد تا کمپانی انگلیسی دیگه نتونه در جریان جنبش توتون و تنباکو در ایران نفوذ کنه. اما نقش زنان در جنبش تنباکو چه بود؟ گفته میشه در جریان نهضت تنباکو و یا جنبش تنباکو و یا جنبش توتون و تنباکو زنان برای اولین بار پا به پای مردان در اعتراضات علیه حکومت قاجار شرکت کردند و زنان در جنبش تنباکو حضور داشتند. باز هم باید تاکیید کنیم جنبش تنباکو در ایران با جنبش مشروطه ایران تفاوت دارد.
ما این وسط قرارداد رویتر رو هم داشتیم. داستان قرارداد رویتر چه بود؟ قرار شد شاه ایران یعنی ناصرالدین شاه برای تامین مخارج سفرهای خارجی قراردادی رو با شخصی به نام رویتر امضا کنه اما رویتر کی بود که ایران قرار رویتر رو باهاش امضا کرد رویتر یک یهودی ثروت بود. انعقاد قرارداد تنباکو ریسک بسیار بزرگی بود در واقع آتشِ زیرخاکستری بود که ناصرالدین شاه و درباریان اصلا بهش اهمیت نمیدادن. اما چرا توتون و تنباکوی ایران در اون دوران اینقدر مهم بود؟
در اون زمان 5/1 جمعیت ایران تو کارِ خرید و فروش و کشتِ تنباکو بودن و سالیانه 345 تن توتون و تنباکو به ترکیه، هند و افغانستان صادر میشد. به همین دلیل این قرارداد مستقیما با منبع درآمد مردم سر و کار داشت و ناصرالدین شاه با اینکار یه جورایی داشت خودزنی میکرد و تاج و تختش رو به خطر مینداخت.
باعث و بانی این قرارداد ننگین نخست وزیر ناصرالدین شاه امین السلطان بود چون از یک سیاستمدار انگلیسی به نامِ (ولف) رشوه گرفته بود و انحصار توتون و تنباکو رو به یک شرکت انگلیسی واگذار کرد.
لغو امتیاز تنباکو پیروزی بزرگی برای مردم ایران بود ، ولی حق رو باید گفت. توده مردم در این جنبش خواسته‌ای بیش از لغو امتیاز داشتن. اونم این بود که مرد و زن و پیر و جوون به این نتیجه رسیدن که با هم بستگی و یکدلی میشه دست بیگانه رو از دخالت در امور کشور قطع کرد.
امروزه هم در قرن کنونی، کشورهای غربی و شرقی برای به دست آوردن منافعشون در خاورمیانه به خصوص ایران، دست به هر روشی میزنن تا گوی سبقت رو از همتایانشون بربایند تا به منافع خودشون برسن.
خبر تبعید میرزای آشتیانی به کوچه و خیابون رسید. مردم نتنها آروم نشدن که خشمشون بیشتر هم شد. در این جنبش برای اولین بار در تاریخ ایران زنان هم پا به پای مردان در اعتراضات شرکت کردند. همه کسبه و بازاریان مغازه‌هاشونو بستن و دست به اعتصاب زدند. میرزای آشتیانی هم که شرایط رو مناسب دید دوباره به تهران برگشت و به صف معترضین ملحق شد.
شاه که شرایط رو بسیار وخیم دید بالاخره دستور داد که امیتاز دخانیات رو لغو کنن. اما خبر باید یک جوری

همه توضیحات ...